Apple și notificările AI: „Un risc pentru jurnalism”

Tehnologia inteligentă a celor de la Apple este sub focul criticilor, după ce funcționalitatea de rezumare a știrilor prin intermediul inteligenței artificiale, a generat informații eronate. Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) trage un semnal de alarmă și solicită companiei Apple să retragă această funcție de pe dispozitivele iPhone, acuzând tehnologia de „imaturitate” și de amenințare la adresa jurnalismului de calitate.

Potrivit RSF, instrumentele AI nu sunt capabile să rezume știrile în mod precis și fiabil, generând informații care pot induce publicul în eroare. AI-urile funcționează ca „mașinării de probabilitate”, în care rezultatele sunt o combinație de algoritmi și date preexistente, fără o verificare factuală reală. Asemenea rezumate pot afecta grav întreaga industrie media, subminând într-o manieră periculoasă închiderea informațiilor corecte și echilibrate.

Un exemplu recent vine din partea BBC, care a reclamat că o notificare AI de la Apple a rezumat greșit o știre importantă despre un caz de crimă din SUA. Potrivit rezumatului incorect, suspectul în cauză s-ar fi sinucis, ceea ce contrazicea complet faptele reale. Incidentul a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la fiabilitatea acestor tehnologii, iar Apple încă nu a oferit un răspuns public în acest sens.

Solicitări pentru o intervenție a Uniunii Europene

RSF nu se limitează doar la a cere responsabilitate din partea Apple, ci solicită și o reglementare clară din partea Uniunii Europene. Organizația consideră faptul că utilizarea AI, pentru rezumarea știrilor nu ar trebui permisă deloc, având în vedere potențialul uriaș de dezinformare. Deși AI Act – reglementarea UE privind inteligența artificială – a clasificat anumite aplicații AI ca fiind „sisteme cu risc ridicat”, funcțiile de rezumare automată a știrilor nu au fost incluse. Astfel, s-a creat un „vid legal”, care ar putea avea consecințe nefaste pentru jurnalism și societate.

În contextul în care Europa face pași importanți în reglementarea tehnologiilor AI, RSF solicită includerea acestor funcționalități în categoriile cu risc ridicat, ceea ce ar obliga companiile să ofere un grad mult mai mare de transparență și responsabilitate.

Într-o eră în care fake news-urile și dezinformarea circulă mai repede ca niciodată, jurnalismul profesionist rămâne o sursă vitală de informare. România, fiind una dintre țările europene vulnerabile la campaniile de propagandă, trebuie să fie precaută în adoptarea tehnologiilor care pot genera informații eronate. Funcțiile AI, cum este cea de la Apple, pot destabiliza întreaga ecologie informațională într-o societate deja fragilă din punct de vedere mediatic.

Un alt aspect important este faptul că Apple Intelligence, funcția care permite rezumarea știrilor, este momentan disponibilă doar în limba engleză și doar pe dispozitivele Mac din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, dat fiind ritmul rapid al evoluției tehnologice, este doar o chestiune de timp până când această funcție va fi disponibilă în limba română și pe dispozitivele iPhone și iPad.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img