Uniunea Europeană (UE) a aprobat un proiect de 10,6 miliarde de euro pentru crearea unei constelații securizate de sateliți, numită IRIS², ca răspuns la rețelele Starlink ale lui Elon Musk și Amazon Kuiper.
Noua constelație va include peste 290 de sateliți și va combina beneficiile oferite de sateliții din orbita medie a Pământului (MEO) și din orbita joasă a Pământului (LEO).
Aceasta va oferi servicii de conectivitate securizată Uniunii Europene și statelor membre, precum și conectivitate în bandă largă pentru autoritățile guvernamentale, companiile private și cetățenii europeni, asigurând în același timp internet de mare viteză pentru a elimina zonele fără conectivitate.
Bazat pe tehnologii inovatoare, inclusiv standardele 5G, sistemul va asigura servicii globale fiabile, sigure și accesibile, eliminând zonele fără conexiune și extinzând accesul la internet de mare viteză în întreaga Uniune. Acest lucru va crește coeziunea între statele membre și va permite conectivitatea în zone geografice de interes strategic, precum Arctica și Africa. De asemenea, va stimula dezvoltarea tehnologiilor disruptive și a noilor modele de afaceri, valorificând ecosistemul emergent „New Space”.
Proiectul, parțial finanțat de UE, este realizat în colaborare cu operatorii Eutelsat, Hispasat și SES. Prima lansare este programată pentru 2029, iar implementarea completă până la sfârșitul lui 2030.
IRIS² reprezintă al treilea mare proiect spațial al UE, după sistemul Galileo și rețeaua Copernicus, fiind o încercare de consolidare a „suveranității digitale” europene în fața competiției globale.
Sistemul va sprijini o gamă variată de aplicații guvernamentale, cum ar fi supravegherea granițelor și a zonelor maritime, gestionarea crizelor prin oferirea de ajutor umanitar, protecția infrastructurilor esențiale precum comunicațiile securizate pentru ambasadele UE și consolidarea securității și apărării prin intervenții în urgențe maritime, desfășurări de forțe, acțiuni externe și operațiuni ale forțelor de ordine.
De asemenea, sistemul va facilita aplicații comerciale extinse în sectoare precum transportul maritim, feroviar, aviație și auto, gestionarea rețelelor inteligente de energie, industria bancară, activitățile industriale de peste mări, telemedicina la distanță și conectivitatea în zonele rurale.
În plus, va permite aplicații precum internet prin satelit în bandă largă, servicii cloud, conectivitate pentru transport și rețele consolidate.