Uniunea Europeană va impune o reglementare multianuală asupra unora dintre cele mai mari companii americane, ceea ce îl va obliga pe președintele ales Donald Trump să decidă ce îl deranjează mai mult: Europa sau Big Tech.
În lunile următoare, Apple, Google, Meta și platforma X, deținută de confidentul lui Trump, Elon Musk, s-ar putea confrunta cu amenzi de miliarde de euro sau chiar cu ordine de vânzare forțată a afacerilor, în cadrul unora dintre numeroasele investigații aflate în desfășurare în UE.
Pentru Trump, care a acuzat recent sectorul tehnologic că „își folosește puterea de pe piață pentru a îngrădi drepturile atâtor americani,” acest lucru ar putea fi un lucru binevenit.
Totuși, el a acuzat de mai multe ori Europa că tratează Statele Unite într-u mod nefavorabil și a spus că nu va accepta acest lucru.
Relațiile sale cu giganții tehnologici ai Americii sunt, de asemenea, complexe. A avut dispute publice cu Mark Zuckerberg și Google de-a lungul anilor.
Totuși, a avut o relație mai apropiată cu Tim Cook, CEO-ul Apple, în timp ce Musk este acum un membru important al cercului său de apropiați.
Comisia Europeană a insistat de mult timp că noile sale legi, precum Legea Serviciilor Digitale, care reglementează conținutul pe rețelele sociale, și Legea Piețelor Digitale, care vizează abuzurile de poziție dominanță, nu sunt îndreptate împotriva firmelor din Silicon Valley.
„Nu este ceva ce facem împotriva cuiva anume sau împotriva vreunei națiuni. Nu cred că atunci când acordăm atenție distorsiunilor posibile ale concurenței în acest sector, ne gândim în termeni naționali,” a declarat Teresa Ribera, noul șef al concurenței al UE.
Ea a subliniat, de asemenea, că unele dintre cazurile legate de firmele tehnologice americane au început în timpul primului mandat al lui Trump, iar autoritățile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului au coordonat o parte din acțiunile lor la acea vreme.
Iată câteva dintre cele mai mari conflicte posibile
Dilema Musk
Cea mai urgentă problemă pentru UE ar putea fi cum să gestioneze platforma X. Musk a fost un mare susținător al lui Trump. După alegeri, Musk a avut mai multe întâlniri cu Trump și a participat la unele dintre primele sale discuții cu lideri mondiali.
În UE, X riscă amenzi de până la 6% din veniturile globale pentru încălcarea reglementărilor privind conținutul ilegal.
Autoritățile UE ar putea decide să calculeze amenda în funcție de averea personală a lui Musk, dar acest lucru ar putea duce la represalii politice.
„Este puțin probabil ca investigațiile asupra platformei X să se schimbe după victoria lui Trump, iar Musk ar putea avea un rezultat nefavorabil. Adăugând la aceasta retorica politică, va fi o decizie complexă,” a spus Mark Scott, expert la Atlantic Council.
Influența Apple
Apple, care a mai fost sancționată de UE, riscă o nouă penalizare legată de App Store, conform Legii Piețelor Digitale din UE. O decizie finală va fi luată până în martie 2025.
Apple se află în atenția UE pentru iOS, iPadOS și Safari, dar și pentru modul în care permite altor producători să acceseze sistemul său iPhone, de exemplu pentru ceasuri inteligente și căști.
În Statele Unite, compania este acuzată că blochează ilegal concurența de la accesul la hardware-ul și software-ul iPhone-urilor sale.
Trump a discutat frecvent cu Tim Cook, CEO-ul Apple, care l-a convins să acorde scutiri fiscale companiei Apple.
În octombrie, Trump a spus că șeful Apple i-a cerut ajutorul în privința cererii UE de a recupera de la compania americană impozite neplătite în cuantum de 13 miliarde de euro, dar și în ce privește amenda de 1,8 miliarde de euro aplicată App Store-ului.
Trump a promis că nu va lăsa UE „să profite de companiile noastre.”
Restricționarea Google
Când Ribera a preluat funcția la începutul lunii, a preluat o anchetă extinsă asupra afacerilor de publicitate ale Google, care ar putea duce la o divizare a companiei.
„Este o posibilitate,” a spus ea pentru Bloomberg TV.
Această investigație a UE merge în paralel cu un proces în Statele Unite, unde Departamentul de Justiție al lui Joe Biden cere scindarea parțială a Google, inclusiv vânzarea forțată a browserului Chrome.
Cazul a început în timpul mandatului lui Trump, care avea o relație mai tensionată cu Alphabet.
Trump a spus că poate nu este nevoie de divizarea Google, dar a adăugat că „Ei mă tratează foarte rău.”
Zuckerberg în tranziție
Zuckerberg, pe care Trump l-a amenințat la un moment dat cu închisoarea, l-a felicitat pe acesta după ce a câștigat alegerile și a luat masa cu el la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.
Zuckerberg a criticat adesea politica UE în ultimii ani.
După plecarea lui Vestager de la Bruxelles, UE a aplicat Meta o amendă de 798 milioane de euro pentru denaturarea concurenței. Facebook a anunțat că va contesta amenda în instanță.
Meta a trimis un oficial important, fostul viceprim-ministru britanic Nick Clegg, să critice reglementările antitrust ale UE, care vizează modelul „plătește sau consimte” al Instagram și Facebook.
Meta se confruntă și cu o investigație privind protecția minorilor pe platformele sale și susține că reglementările UE de protecție a datelor îi afectează planurile de dezvoltare a inteligenței artificiale în Europa.
Alte ținte
Jeff Bezos, care deține Amazon, nu a primit până acum o amendă antitrust din partea UE, dar compania sa ar putea fi investigată anul viitor în legătură cu modul în care își promovează produsele. Amazon a spus că respectă reglementările și a colaborat cu Comisia Europeană.
Bezos, care a avut conflicte cu Trump în ultimii ani, a interzis publicația The Washington Post să o sprijine rivala lui Trump, Kamala Harris.
În Bruxelles, Microsoft este sub investigație pentru software-ul Teams, dar se așteaptă ca firma să nu primească pentru moment sancțiuni severe. Investiția Microsoft în OpenAI a atras atenția autorităților antitrust din UE.
Dacă Trump va reacționa la reglementările europene față de Big Tech, acesta ar putea crea tensiuni între UE și Statele Unite.
Cristina Caffarra, expert în concurență, consideră că Trump are multe pârghii, cum ar fi tarifele și NATO, pentru a influența deciziile UE.