Asociațiile start-up-urilor din întreaga Europă solicită Comisiei Europene (CE) să implementeze o serie de măsuri pentru a încuraja investitorii instituționali, precum fondurile de pensii și companiile de asigurări, să investească mai mult în fonduri de Venture Capital.
Într-o scrisoare deschisă adresată noilor comisari europeni, numiți la sfârșitul lunii noiembrie, 26 de asociații de startup-uri (inclusiv France Digitale, Invest Europe, Italian Tech Alliance și Startup Poland) subliniază „lipsa implicării investitorilor instituționali europeni” în fondurile de VC europene.
Această situație explică parțial de ce Europa dispune de mai puțin capital de risc pentru finanțarea startup-urilor în comparație cu alte regiuni, se menționează în scrisoare. Un raport publicat împreună cu această scrisoare arată că doar 5% din capitalul de risc global este atras în Europa, comparativ cu 52% în SUA și 40% în China.
„Lanțul de finanțare din Europa este, așadar, deficitar”, afirmă scrisoarea — ceea ce duce la situația în care multe startup-uri caută finanțare în alte părți, în special în SUA, în etapele de creștere.
Propuneri pentru remedierea situației
Semnatarii propun, printre altele, crearea unei inițiative de a agrega capitalul investitorilor instituționali europeni într-un fond de fonduri centralizat, care să investească în VC-uri din întreaga regiune.
Aceasta este o propunere similară cu inițiativa Tibi din Franța, lansată în 2019, care încurajează investitorii instituționali francezi să aloce o anumită parte din capitalul lor pentru investiții în VC, selectând fonduri de VC de încredere pentru aceste investiții.
Tibi nu este un fond de fonduri, ci creează legături între investitorii instituționali francezi și VC-urile franceze pentru a facilita investițiile.
Pentru a crește sumele de capital pe care investitorii instituționali sunt dispuși să le aloce pentru VC, semnatarii scrisorii sugerează crearea unui nou produs financiar numit EU Long-Term Savings Product, care să încurajeze cetățenii europeni să investească economiile din pensiile lor private în active pe termen lung și cu risc mai ridicat, cum ar fi VC.
Scrisoarea solicită, de asemenea, modificarea reglementărilor care limitează investițiile mai riscante pe care companiile de asigurări și băncile le pot face. Aceste reguli cer ca firmele să dețină mai mult capital pentru expuneri riscante, ceea ce limitează implicarea lor în investițiile VC.
„Trebuie să creăm noi surse de investiții [în VC]. Și acești bani trebuie să-i găsim în sectorul privat,” a declarat Maya Noël, CEO al France Digitale.
Lacunele în investițiile instituționale
La sfârșitul anului 2019, investitorii instituționali din țările OCDE gestionau peste 100 de trilioane de dolari, conform estimărilor OCDE — însă destinația acestor bani diferă de la o țară la alta.
Raportul France Digitale arată că din investițiile „alternative” realizate de investitorii instituționali europeni — investiții care nu sunt acțiuni, obligațiuni sau numerar — doar 8% sunt alocate VC-urilor, comparativ cu 16% în SUA.
Aproximativ o treime (30%) din totalul banilor strânși de VC-urile din Europa provin de la investitori instituționali, conform raportului, față de 72% în SUA. Aceasta plasează investitorii instituționali din Europa în urma agențiilor guvernamentale (37%) în ceea ce privește sprijinul pentru VC-uri.
Această situație este atribuită unei aversiuni mai mari față de risc în rândul investitorilor europeni, combinată cu reguli mai stricte în regiune, care limitează cât de mult risc pot asuma aceste fonduri atunci când își alocă activele.
Atracția capitalului investitorilor instituționali
France Digitale afirmă că reducerea decalajului de finanțare față de SUA va necesita accesarea fondurilor considerabile ale investitorilor instituționali.
„Nu dorim să căutăm mai mulți bani publici. Credem că există o parte din capitalul privat disponibil pe care îl putem direcționa către VC, considerând că alocarea unei părți mici din capital nu reprezintă un risc pentru investitorii privați, ci dimpotrivă, oferă posibilitatea unor randamente mai mari, la fel ca în SUA,” a spus Noël.
În acest scop, France Digitale și co-semnatarii scrisorii propun crearea unei European VC Initiative (ECVI) — care ar încuraja investitorii instituționali din Europa să își asume un obiectiv de investiție în VC și să centralizeze capitalul într-un fond de fonduri european, responsabil de alocarea acestuia către VC-uri.
Propunerea este parțial inspirată de inițiativa Tibi din Franța, care, de la lansare, a convins 28 de investitori instituționali francezi, inclusiv companiile de asigurări AXA și Maif, să angajeze un total de 13 miliarde de euro pentru sprijinirea ecosistemului — din care 6,4 miliarde de euro au fost deja alocate.
Alte țări europene dezvoltă propriile inițiative pe baza modelului Tibi. În Germania, 20 de investitori instituționali au angajat un total de 1 miliard de euro pentru un fond de fonduri numit Wachstumsfonds, care este alocat VC-urilor germane.
Anul trecut, guvernul Regatului Unit a lansat venture capital investment compact — o inițiativă în care firmele de VC colaborează cu fondurile de pensii pentru a identifica oportunități de investiții.
Nouă fonduri de pensii din țară au fost de acord să investească cel puțin 5% din fondurile lor implicite în VC până în 2030, iar guvernul a dezvăluit recent planuri de a consolida și agrega capitalul din mai multe fonduri.
France Digitale speră ca ECVI să aducă aceste proiecte la scară europeană. „Tibi este o inițiativă interesantă, dar nu europenizează piața”, spune Antoine Latran, coordonatorul pentru afaceri europene la France Digitale.
„Nu avem un ecosistem european de inovație în care LP-urile europene finanțează VC-urile europene, care la rândul lor finanțează scaleup-urile europene.”