Competitivitatea UE în domeniul AI depinde de abilitățile tehnice ale angajaților

Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI) oferă Europei șansa de a deveni mai competitivă, dar acest lucru se poate realiza doar dacă liderii europeni acționează acum pentru a reduce lipsa de abilități din cadrul forței de muncă.

În 2023, lucrătorii din UE au început să folosească intens instrumentele AI, iar datele LinkedIn arată că numărul celor care au dobândit abilități de AI a crescut semnificativ față de anul anterior.

Acest progres este o oportunitate pentru Europa de a-și crește competitivitatea, dar, în același timp, 42% dintre europeni nu au abilități digitale de bază, ceea ce reprezintă o provocare majoră.

O nouă alfabetizare

UE trebuie să dezvolte două tipuri esențiale de abilități AI: abilități tehnice, pentru a crea instrumente și servicii AI, și abilități de alfabetizare AI, pentru a ajuta lucrătorii să folosească aceste instrumente.

Abilitățile tehnice din zona AI în rândul lucrătorilor europeni sunt încă la început, dar în continuă expansiune. Potrivit unui raport al LinkedIn, aceste abilități au crescut cu 71% în rândul membrilor LinkedIn din UE în ultimul an.

Cu toate acestea, doar un mic procent, respectiv 0,41%, au dobândit abilitățile tehnice esențiale pentru a dezvolta instrumente și servicii de productivitate AI.

În plus, există o diferență semnificativă între bărbați și femei în rândul lucrătorilor din UE care au dobândit abilități tehnice AI esențiale. În întreaga UE, doar 26,3% dintre femei au aceste abilități, în ciuda faptului că femeile reprezintă 46,4% din forța de muncă.

La ritmul actual, ar dura 162 de ani pentru ca Europa să atingă paritatea de gen.

Nu este totul pierdut

Totuși, datele LinkedIn arată că UE este lider în două domenii cheie.

În primul rând, profesioniștii AI din UE sunt pe locul întâi în domeniul abilităților ecologice – realizând joburi într-un mod mai sustenabil din punct de vedere al mediului – comparativ cu colegii lor din SUA și Marea Britanie.

Astăzi, 8,1% dintre profesioniștii AI din UE au cel puțin o abilitate ecologică, față de 5,8% în SUA și 7,4% în Marea Britanie.

Având în vedere că multe soluții ecologice se bazează pe inovații tehnologice, cum ar fi AI, aceste abilități combinate pot ajuta Europa să aibă un viitor verde și productiv.

UE este, de asemenea, lider în domeniul AI responsabil, adică dezvoltarea, evaluarea și implementarea sistemelor AI într-un mod sigur, de încredere și etic.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img