Comisia Europeană cere TikTok să păstreze toate datele legate de alegerile din România, creând un precedent în UE

Alegerile din România creează un precedent în Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește supravegherea digitală, cât și combaterea interferențelor externe. Comisia Europeană a emis un „ordin de conservare” pentru TikTok, în conformitate cu prevederile Digital Services Act (DSA), cerând platformei să păstreze datele legate de riscurile sistemice actuale sau previzibile pe care serviciul le-ar putea reprezenta pentru procesele electorale din UE, se arată într-un comunicat.

Ordinul include păstrarea documentelor interne privind sistemele de recomandare ale TikTok și modul de gestionare a manipulării intenționate prin comportamente neautentice coordonate.

De asemenea, vizează interzicerea folosirii funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic.

„Am ordonat astăzi TikTok să păstreze toate datele și dovezile legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE. Acest pas este esențial pentru a sprijini investigațiile ulterioare și pentru a ne asigura că obligațiile din cadrul DSA sunt respectate,” a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație.

Această acțiune este legată de alegerile naționale din UE, între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025, și vine pe fondul unor informații recente despre interferențe externe, inclusiv din partea Rusiei.

Comisia va organiza o întâlnire cu coordonatorii serviciilor digitale din toate statele membre pentru a discuta măsurile luate, inclusiv posibilele țintiri ale diasporei românești.

În plus, Task Force-ul de Criză Cibernetică al UE colaborează strâns cu autoritățile române de securitate cibernetică.

Platformele semnatare ale Codului de Practică împotriva Dezinformării, precum și hub-ul româno-bulgar al Observatorului European pentru Media Digitală, au identificat tactici de dezinformare, inclusiv conținut politic nemarcat și comportamente neautentice coordonate.

Comisia a cerut TikTok să ofere detalii suplimentare despre modul în care gestionează riscurile asociate manipulării informațiilor și să faciliteze accesul terților la date publice pentru a analiza riscurile sistemice legate de procesele electorale.

Alte platforme, precum Meta, Google și Microsoft, au fost de asemenea implicate în aceste discuții.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img