Într-un studiu recent, un grup internațional de cercetători anticipează apariția unui domeniu nou, în robotica cuantică, care va depăși limitele tehnologiei de robotică actuale.
Acest domeniu va combina calculul cuantic și inteligența artificială pentru a crea roboți cu capabilități similare celor umane. Utilizând proprietățile particulare ale fizicii cuantice, calculatoarele cuantice vor fi de multe ori mai puternice decât supercomputerele de astăzi. Deși există provocări tehnice semnificative în dezvoltarea roboților cuanticii, cercetătorii susțin că realizarea acestora este doar o chestiune de timp.
Un cercetător din acest studiu a afirmat:
„Cuantica și inteligența artificială sunt considerate tehnologii de transformatoare, care ne modelează prezentul și viitorul. Perspectiva combinării celor două paradigme oferă o putere uimitoare, și o inteligență la nivel uman pentru tehnologie.”
Utilizând proprietățile particulare ale fizicii cuantice, calculatoarele cuantice au potențial de a fi mult puternice decât supercalculatoarele de top din ziua de azi. Acestea funcționează prin înlocuirea biților tradiționali – „1” și „0” – folosite pentru stocarea și transferul datelor digitale, cu biți cuantici, numiți qubiți, care folosesc un fenomen cuantic, cunoscut sub numele de suprapunere, pentru a exista în două stări simultan.
Problemele cu roboții actuali, potrivit studiului, sunt că aceștia folosesc cadre de calcul binare pentru a naviga în cerințe complexe. Aceste limitări ar putea fi depășite prin utilizarea algoritmilor și a proceselor cuantice, în cadrul quboților. Totodată, cercetătorii au observat că există încă provocări tehnice semnificative atât cu hardware-ul, cât și cu software-ul, care încetinesc procesul creării acestor roboți cuantici.
Majoritatea firmelor tehnologice, și a guvernelor din întreaga lume, fac deja investiții semnificative atât în calculul cuantic, cât și în inteligența artificială. Totuși, nu se fac eforturi semnificative în prezent pentru a combina cele două tehnologii.
Fascinant!