Încercarea TikTok de a-i liniști pe politicienii din Bruxelles s-a întors împotriva sa marți, când executivii companiei au fost supuși unor întrebări incisive și critici vehemente în legătură cu rolul avut de această aplicație în alegerea lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Legiuitorii i-au convocat marți dimineața pe reprezentanții aplicației chinezești la o audiere în fața comisiei pentru piața internă cu speranța de a clarifica situația.
Ce ce a urmat a fost un schimb aprins de replici care a demonstrat că răbdarea Bruxelles-ului în privința gestionării dezinformării și a proceselor electorale de către TikTok este pe sfârșite.
„Sincer, ne-am săturat de documente și de promisiuni goale,” a spus Arba Kokalari din Suedia.
Audierea tensionată, care a durat aproximativ o oră și jumătate, a avut loc după o săptămână de schimburi de mesaje între autoritățile de reglementare române, serviciile Comisiei Europene și TikTok, în legătură cu speculația că TikTok l-a favorizat „în mod disproporționat” pe Georgescu și că mesajele electorale ale acestuia nu ar fi fost etichetate corespunzător.
De ani de zile, aplicația chinezească a respins acuzațile venite din SUA și UE conform cărora ar putea fi folosită pentru manipulare în masă și spionaj.
„A fost foarte clar că există multă nemulțumire și multe întrebări care încă sunt fără răspuns,” a spus Anna Cavazzini, europarlamentar ecologist și președintele comisiei pentru piața internă.
Grupul politic Renew a solicitat formal președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, să îl invite pe CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, la o discuție pentru a explica rolul companiei în alegeri.
Doi dintre executivii TikTok au oferit, marți, o listă exhaustivă a eforturilor lor de a modera conținutul și de a securiza alegerile împotriva interferențelor sau manipulărilor străine.
TikTok spune că a făcut tot ce s-a putut în România
Aceștia au încercat să convingă legislatorii că fac mai mult decât alte platforme.
Caroline Greer, principalul lobbyist al companiei la Bruxelles, a declarat că TikTok are „cel mai mare număr de moderatori români dintre toate platformele”.
De asemenea, executivii au dezvăluit că TikTok a eliminat mai multe campanii de influență, trei dintre acestea vizând direct România în ultimele luni.
Cu toate acestea, legislatorii nu au fost convinși. Legislatorii români, în special, au criticat rolul companiei în alegeri și au acuzat TikTok că nu respectă cerințele legii UE privind moderarea conținutului, Actul Serviciilor Digitale (DSA).
„Este destul de evident pentru toată lumea, cel puțin în țara mea, că TikTok nu este deloc preocupat de respectarea cerințelor DSA. Dispreț total și lipsă de răspunsuri”, a spus Dan Nica, parlamentar social-democrat român.
TikTok va trebui, în următoarele săptămâni, să răspundă la un set de întrebări trimise de Comisia Europeană privind gestionarea alegerilor din România până vinerea viitoare, iar în 17 decembrie, legiuitorii europeni și oficialii Comisiei vor discuta în plen despre dezinformarea de pe această platformă.