UE trebuie să asigure un acces mai ușor la datele jurnalistice pentru a proteja libertatea presei

Uniunea Europeană (UE) finalizează regulile prin care cercetătorii vor putea accesa datele platformelor online, conform noii legi a serviciilor digitale (Digital Services Act – DSA). Organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF) cere ca acest acces să fie clar și simplu, deoarece datele despre conținutul jurnalistic de pe platforme sunt esențiale pentru a proteja libertatea presei.

Deși platformele digitale și motoarele de căutare generează majoritatea traficului către publicațiile online, ele limitează accesul la propriile date.

Acest lucru face dificilă analiza independentă a modului în care conținutul jurnalistic este distribuit.

Noua legislație DSA vrea să rezolve această problemă oferind acces la date autorităților naționale și cercetătorilor acreditați.

Totuși, regulile actuale sunt încă neclare și prea restrictive, ceea ce poate complica procesul.

„Câteva companii private controlează accesul la informațiile jurnalistice pentru miliarde de oameni. Deși DSA reprezintă un pas înainte, procesul de acces la date rămâne complicat. Cerem Comisiei Europene să se asigure că platformele nu vor bloca abuziv accesul la aceste date,” a declarat Arthur Grimonpont de la RSF.

În 2024, platformele digitale au înăsprit restricțiile. De exemplu, Meta a eliminat CrowTangle, un instrument folosit pentru a analiza dezinformarea pe Facebook și Instagram.

Totodată, vizibilitatea conținutului jurnalistic a scăzut mult, cu 48% pe Facebook și 27% pe X.

Ce propune RSF?

  1. Platformele să furnizeze date detaliate despre audiență, recomandări de conținut, moderare și monetizarea articolelor jurnalistice.
  2. Reguli clare care să împiedice abuzul reglementărilor legate de informațiile confidențiale pentru a bloca accesul la datele jurnalistice.
  3. Excluderea din aceste protecții a datelor de interes public despre jurnalism.
Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...