Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) a lansat 16 centre de inovare în Europa Centrală, de Est și de Sud, dedicate reducerii disparităților regionale în domeniul inovării. România va avea un astfel de centru anul viitor.
Noile centre, cunoscute sub numele de Hub-uri Comunitare EIT, fac parte din Schema Regională de Inovare a EIT și au fost deschise în Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia, Turcia, Ucraina, Spania și Portugalia.
Până la sfârșitul anului 2025, vor fi deschise noi centre de inovare în Albania, Bosnia și Herțegovina, Polonia, România, Slovacia, Serbia și Franța.
„Schema Regională de Inovare a EIT a devenit în ultimii zece ani unul dintre cele mai eficiente instrumente de inovare, conectând cercetători, antreprenori și companii din țările mai puțin performante în domeniul inovării,” a declarat Stefan Dobrev, președintele Consiliului de Conducere al EIT.
Aceste hub-uri servesc drept portal central către cel mai mare ecosistem de inovare din Europa, sprijinind inovatorii și antreprenorii locali să își dezvolte produsele și să le pună pe piață.
Pentru 2026, EIT va lansa o nouă comunitate de inovare (KIC) dedicată sectorului apei, ecosistemelor marine și maritime, abordând provocări precum seceta, inundațiile și degradarea surselor de apă.
Hub-urile reunesc toate Comunitățile de Cunoaștere și Inovare (KICs) ale EIT, facilitând colaborarea între companii, instituții de învățământ și organizații de cercetare. Acestea contribuie la creșterea competitivității regionale și sprijină dezvoltarea economică a Europei.
Anul 2024 marchează zece ani de la înființarea Schemei Regionale de Inovare EIT.
EIT a sprijinit peste 7.800 de start-up-uri, a creat peste 2.100 de produse noi și a generat investiții externe de peste 7,3 miliarde de euro.