EXCLUSIV | O cercetătoare româncă din Franța folosește AI pentru a găsi turiștii rătăciți în munți, dar și pentru proiecte de cadastrare

O cercetătoare româncă din Franța folosește inteligența artificială (AI) și machine learning într-un proiect care vizează ajutarea salvamontiștilor să localizeze turiștii rătăciți în munți, folosind doar puncte de reper și indicii topografice. Acest proiect a beneficiat de schimburi de informații cu Salvamont România, a declarat pentru Digitalio.ro Ana-Maria Olteanu-Raimond, director de cercetare în Știința Informațiilor Geografice (GIS) și co-director al Laboratorului LASTIG din Paris.

„Am făcut acest prototip, l-am testat și validat pe mai multe exemple. A fost o primă fază în care salvamontiștii au preluat anumite componente pentru a le integra în sistemul lor. Funcționalitățile testate sunt deja incluse în sistemul lor”

La acest proiect, în care este integrată și inteligența artificială printr-o tehnică specială, au lucrat ingineri, cercetători și studenți la doctorat. Pe baza tehnicii respective și a logicii fuzzy, echipa condusă de Ana-Maria Olteanu-Raimond a dezvoltat algoritmi de inteligență artificială, iar proiectul a trecut deja de etapa de testare.

Practic, proiectul presupune construirea automatizată, pe baza IA, a unor puncte de reper, care să permită localizarea celor care au nevoie de ajutor pe munte.

Un alt proiect în care Olteanu-Raimond este implicată vizează utilizarea IA pentru cadastrarea fiecărui teren din Franța.

„Am vrut să vedem dacă algoritmii de inteligență artificială și deep learning ne pot ajuta să cartografiem automat și să reducem timpul de actualizare a datelor. Rezultatele sunt foarte bune. Partea dificilă este construirea exemplului care să învețe algoritmul că un anumit teritoriu este, de exemplu, un spațiu comercial sau rezidențial.”

Putei urmări inteviul integral aici:

Ascultă acest interviu aici, sau pe Spotify

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img