Valoarea sectorului deep tech ar putea ajunge la 9,3 trilioane de euro

Sectorul deep tech – calculatoarele cuantice, ingineria genetică, vehiculele autonome și imprimarea 3D – ar putea ajunge la o valoare de aproximativ 9,3 trilioane de euro la nivel global până în 2030. Aceasta reprezintă o oportunitate crucială pentru economia europeană, care este rămasă în urmă.

Cele 9,3 trilioane de euro reprezintă aproape jumătate din PIB-ul celor 27 de țări din UE.

Conform unui raport recent al Boston Consulting Group (BCG), investițiile globale de capital de risc și equity privat în companiile din sectorul deep tech au crescut de la 10% la 20% în ultimul deceniu.

Între 2018 și 2023, companiile din SUA au primit finanțări totale de 220 miliarde de dolari pentru soluții deeptech, în timp ce Europa a atras doar aproximativ 37 miliarde de dolari.

Aceasta înseamnă că mai puțin de 10% din „unicornii” deeptech globali provin din Europa, potrivit studiului BCG.

Cum poate Europa să recupereze decalajul

Totuși, Europa dispune de o bază științifică solidă în sectorul deeptech.

Nouă dintre cele mai bune 20 de instituții de cercetare din lume se află în Europa, iar șapte dintre primele zece locuri din indexul global al inovației, realizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), sunt ocupate de țări europene.

Problema apare însă la capitolul investiții.

Conform BCG, companiile europene își pot consolida poziția în domeniul deep tech în două moduri, respectiv prin investiții strategice și prin promovarea ecosistemelor de inovație bazate pe strategii clare.

Acest lucru implică, în special, sprijinirea financiară a startup-urilor din domeniu în fazele lor incipiente.

Studiul identifică „atitudinea reticentă față de colaborarea cu startup-urile” ca unul dintre principalele obstacole din sectorul deeptech european.

Ce înseamnă acest lucru pentru competitivitatea pe piața globală? Marile companii sunt necesare în rolul de „amplificatori sau creatori” ai deeptech.

Potrivit BCG, aceste companii au responsabilitatea de a transforma inovațiile deeptech în modele de afaceri transformative, generând venituri de până la 10 ori mai mari pe brevet decât companiile mai mici.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...