Europa are o serie de „handicapuri” semnificative în privința dezvoltării tehnologiilor bazate pe inteligența artificială (AI) față de SUA, care au avantajul de a colecta și a deține volume uriașe de date. UE ar putea însă recupera o parte din acest decalaj în zona de business, deoarece sistemele europene de colectare și integrare de date în zona B2B sunt mai mature, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Digitalio.ro Teodor Blidăruș, cofondator și CEO al platformei de management end-to-end al produselor financiare FintechOS.
„Toată povestea despre inteligența artificială (IA) nu ține doar de cât de deștept ești sau de ce algoritmi construiești, ci mai degrabă de câte date ai la dispoziție pentru procesare. Mi se pare că aici se află diferența semnificativă între Europa și America. În SUA, multe companii au colectat masiv date în ultimii ani, ceea ce le oferă un avantaj strategic considerabil. Deci, părerea mea este că datele sunt acolo, în mare parte. Totuși, aceasta nu este o problemă insurmontabilă, dar este semnificativă. Nu poți pur și simplu “fabrica” datele în mod corect, deci diferența aceasta rămâne un obstacol greu de depășit”, a spus Blidăruș.
Contează cine are datele, dar e important și cine le procesează
Din punctul de vedere al dezvoltării de tehnologie AI, există între UE și SUA diferențe semnificative care provin din faptul că, pe continentul nord-american, seturile mari de date se află în posesia unor companiile mari ca Google, Apple sau Facebook.
Dar, odată cu expansiunea tehnologiilor de deep learning și a modelelor generative, se observă o schimbare.
Problema principală până acum a fost puterea de procesare, dar se pare că această provocare a fost, într-o anumită măsură, rezolvată, ceea ce deschide noi posibilități pentru IA și multiplele sale întrebuințări.
„Cred însă că Europa poate capitaliza pe altă direcție, mai ales în zona de business. Ecosistemele europene de colectare și integrare a datelor sunt mai dezvoltate pe segmentul business-to-business (B2B) decât în zona de consumator. Acesta ar putea fi un avantaj strategic pentru Europa în competiția globală din domeniul IA. Dacă te uiți la fenomenul de IA, nu este numai despre retail, este și despre partea asta de commerce, de business. Acolo mi se pare că tehnologia, în general, în Europa este mult mai avansată, sistemele sunt mult mai integrate, procesele sunt mai simplificate”, a adăugat el.
Dincolo de „marele prag”
FintechOS se așteaptă ca în acest an să înregistreze o cifră de afaceri de aproximativ 30 milioane de dolari, cu 10% mai mare comparativ cu nivelul consemnat în 2023.
Blidăruș a precizat că în acest an accentul a fost pus pe eficientizare, în timp ce „diferența în profitabilitate este de ordine 10x”. Pentru anul 2025, FinteschOS apreciază că cifra sa de afaceri va urca în jurul valorii de 40-45 milioane de dolari.
Potrivit lui Blidăruș, FintechOS are, în acest moment, suficient capital disponibil pentru a deveni profitabilă și pentru a putea să își concretizeze toate proiectele. Totuși, o nouă rundă de atragere de capital nu este exclusă în următorii doi-patru ani, însă fondurile vor fi utilizate exclusiv pentru extinderea în piață.
„Nu mai avem nevoie de bani în momentul de față. De la ultima rundă de finanțare avem suficient capital pentru a putea să devenim și profitabili și pentru a putea să construim ceea ce ne-am propus. De fapt, aș zice că am am depășit marele prag. Adică am investit masiv în zona de tehnologie și IA și avem suficient de mult capital ca să putem să facem asta. Probabil ne vom dori, în următorii 2 ani, 4 ani să mai ridicăm o rundă de finanțare, dar rămâne de văzut, dar acei bani se vor duce doar către market expansion”, a adăugat cofondatorul FintechOS.
Cea mai recentă finanțare atrasă de FintechOS, în valoare de 60 milioane de dolari, a fost obșinută în prima parte a acestui an. Compania a utilizat fondurile pentru extinderea business-ului în SUA, Marea Britanie și Europa Continentală, precum și pentru dezvoltarea de produse.
În perioada următoare, compania va continua să investească în creșterea internațională, în cercetare și în recrutarea de specialiști.
Un parter de inovație, nu un inamic
Potrivit lui Blidăruș, IA ar trebui privită mai degrabă ca un „companion” sau ca un partener de inovație, nu un inamic al locurilor de muncă.
În perioada următoare, compania vizează creșterea cu 10-15% a numărului de abgajați, în special prin recrutarea de oameni în poziții strategice în România și Marea Britanie.
În ceea ce privește tendințele la nivel de piață, ultimii zece ani au însemnat o creștere foarte mare a industriei de IT din România, cererea depășind adesea oferta. Ultimii doi ani au înseamnat însă o încetinire a acestui domeniu la nivel global, iar acest lucru s-a vazut și în România.
„În prezent, reușim să realizăm mult mai multe cu echipa de 200 și ceva de oameni decât reușeam acum doi ani, fără să fi concediat personal. Am optimizat însă procese, am clarificat diverse aspecte și folosim pe scară largă AI, atât în customer service, cât și în operațiuni. Acest lucru nu ne va duce la disponibilizări, ci ne permite să facem mai multe. AI contribuie semnificativ la creșterea eficienței operaționale. Datorită investițiilor în această tehnologie, AI devine un partener strategic în inovație”, a mai spus Blidăruș.