O parte tot mai semnificativă din capital este direcționată către companii orientate spre știință și inginerie. Totuși, firmele tehnologice afirmă că reglementările UE le limitează progresul. UE a luat-o înaintea Asiei din punctul de vedere al investițiilor în deep tech, dar rămâne încă în urma SUA.
În 2024, investițiile s-au menținut la un nivel constant, după doi ani de creștere rapidă în 2021 și 2022, favorizată de costurile scăzute ale finanțării.
Totuși, perspectiva generală este pozitivă. Deși Europa rămâne în urma SUA, sectorul său tehnologic a cunoscut o transformare semnificativă din 2015, când a fost publicat primul raport.
Numărul angajaților din industrie a crescut de șapte ori, iar numărul companiilor evaluate la peste un miliard de dolari a explodat.
De asemenea, fluxul de talente tehnologice s-a inversat, Europa atrăgând zeci de mii de profesioniști, chiar dacă încă înregistrează o pierdere netă în favoarea SUA, Australiei și Canadei.
„Nimeni nu ar fi crezut acest lucru la începutul anilor 2000. Europa are un decalaj de aproximativ 30 de ani față de Silicon Valley. Ne putem imagina doar unde vom ajunge peste 10 sau 20 de ani”, afirmă Taavet Hinrikus, co-fondator al Wise.
Tehnologiile avansate câștigă teren
Este vizibilă creșterea investițiilor în „tehnologie avansată” (deep tech) – domenii care consumă mult capital și care sunt bazate pe știință și inginerie, cum ar fi robotica, inteligența artificială și materialele avansate.
Acest sector este esențial pentru universități și cercetători. În timp ce finanțarea deep tech a reprezentat circa 20% din total în ultimul deceniu, aceasta a crescut la peste 30% în ultimii doi ani.
„Ecosistemul european de deep tech beneficiază de excelență în cercetare, un bazin de talente de top și povești de succes precum Deepmind”.
În urma SUA, dar înaintea Asiei
Deși Europa este poziționată înaintea Asiei în privința investițiilor în tehnologie avansată, rămâne semnificativ în urma SUA.
Până în 30 septembrie, companiile deep tech din SUA au atras investiții de 52 miliarde de dolari, comparativ cu 14 miliarde în Europa și 13 miliarde în Asia.
Printre cele mai bine finanțate firme de tehnologie avansată din lume, opt din primele zece sunt din SUA, cu lideri precum OpenAI, Waymo, SpaceX și Anthropic.
Totuși, Europa are două reprezentante: Northvolt și Stegra din Suedia, deși prima se confruntă cu dificultăți financiare majore.
Pe partea de finanțare pentru inteligența artificială, Europa a atras 11 miliarde de dolari în 2024, față de 47 miliarde în SUA. Totuși, continentul a ajuns din urmă China, datorită creșterii investițiilor europene și scăderii celor chinezești.