Departamentul de Justiție al SUA (DoJ) a cerut marți ca Google să vândă browserul Chrome, să partajeze datele și rezultatele căutărilor cu rivalii săi și să ia alte măsuri – inclusiv vânzarea Android – pentru a pune capăt monopolului său în zona motoarelor de căutare. Aceste măsuri fac parte dintr-un proces care se desfășoară în Washington și care ar putea schimba modul în care utilizatorii găsesc informații pe internet. Totuși, unele dintre aceste propuneri, dacă vor intra în vigoare, se vor aplica pentru perioade limitate de timp.
„Comportamentul ilegal al Google i-a privat pe rivalii săi nu doar de canale de distribuție critice, dar și de parteneri de distribuție care ar putea ajuta concurenții să pătrundă pe aceste piețe în moduri noi și inovative”, au spus procurorii DoJ și autoritățile antitrust din mai multe state americane.
Printre propuneri se numără încetarea acordurilor exclusive în care Google plătește anual miliarde de dolari către Apple și alți furnizori de dispozitive pentru a-și instala motorul său de căutare pe tabletele și telefoanele lor.
De asemenea, procurorii vor ca Google să nu mai aibă dreptul să reintre pe piața browserelor pentru o perioadă de cinci ani.
DoJ vrea să oblige Google să își vândă sistemul de operare Android dacă alte măsuri nu reușesc să restabilească concurența în această piață.
Totodată, DoJ a solicitat interzicerea ca Google să cumpere sau să investească în rivali din domeniul căutărilor, produse de inteligență artificială bazate pe interogări sau tehnologie de publicitate.
Google a numit aceste propuneri „șocante”
„Abordarea Departamentului de Justiție ar duce la o extindere a acestei decizii la nivel guvernamentală fără precedent, care ar dăuna consumatorilor americani, dezvoltatorilor și micilor afaceri – și ar pune în pericol întâietatea economică și tehnologică a Americii în lume în momentul în care aceasta este mai necesară ca oricând”, a declarat Kent Walker, directorul juridic al Alphabet.
Chrome este cel mai utilizat browser web din lume și un pilon al afacerii Google, oferind informații despre utilizatori care ajută compania să îi vizeze cu reclame personalizate într-un mod foarte profitabil.
Procurorii susțin că Google a folosit Chrome și Android pentru a favoriza propriul motor de căutare în detrimentul rivalilor.
Google a declarat că vânzarea Chrome și Android, care sunt construite pe cod sursă deschis și sunt gratuite, ar afecta companiile care și-au construit afacerile pe aceste platforme pentru a-și dezvolta propriile produse.
Alte propuneri ale procurorilor vizează și interdicția ca Google să ceară dispozitivelor care rulează Android să includă produsele sale de căutare sau IA.
Google ar putea vinde aceste software-uri pentru a respecta măsurile propuse, dar orice cumpărător ar trebui să fie aprobat de DoJ și autoritățile antitrust din statele americane.
Google va avea ocazia să își prezinte propriile propuneri în decembrie
În ceea ce privește partajarea datelor, Google ar trebui să licențieze rezultatele căutărilor către concurenți la costuri minime și să împartă gratuit datele pe care le adună de la utilizatori cu rivalii săi.
De asemenea, ar fi interzis să colecteze date despre utilizatori pe care nu le poate partaja din cauza preocupărilor legate de confidențialitate.
Aceste propuneri au fost realizate după ce procurorii au discutat cu companii care concurează cu Google, inclusiv motorul de căutare DuckDuckGo.
„Credem că acest lucru este foarte important și va reduce barierele pentru concurență”, a spus Kamyl Bazbaz, responsabilul de afaceri publice al DuckDuckGo.
DuckDuckGo a acuzat Google că încearcă să ocolească regulele Uniunii Europene care cer partajarea datelor. Google a spus că nu va compromite încrederea utilizatorilor prin furnizarea de date sensibile concurenților.
Măsurile propuse ar putea fi aplicate timp de până la zece ani și ar fi puse în aplicare printr-un comitet format din cinci membri desemnat de instanța de judecată, care ar avea rolul de a corecta ceea ce judecătorul responsabil cu cazul a considerat un monopol ilegal pe căutările online și publicitatea asociată în SUA, unde Google procesează 90% din căutări.
Comitetul tehnic ar fi responsabil pentru aplicarea acestor măsuri, iar Google ar trebui să asigure salariile membrilor acestei entități.
De asemenea, comitetul ar avea puterea să solicite documente, să intervieveze angajați și să analizeze codul sursă al software-ului Google.