Digitalizarea economiei, a firmelor și a societății pune presiune pe rețeaua de distribuție a energiei, dar aceasta nu trebuie privită doar ca o provocare, ci și ca o oportunitate de modernizare și eficientizare a sistemului energetic. Creșterea cererii de energie poate fi gestionată prin adoptarea unor tehnologii inteligente care să permit monitorizarea și optimizarea consumului, reducerea pierderilor și integrarea surselor de energie regenerabilă, au declarat pentru Digitalio.ro reprezentanții companiei Distribuție Oltenia.
„De exemplu, investițiile în rețele electrice inteligente (smart grids) și în digitalizarea infrastructurii energetice pot asigura o distribuție mai echilibrată și mai flexibilă a energiei, în timp ce utilizarea inteligenței artificiale poate ajuta la prognoza consumului și la adaptarea în timp real a rețelei. În același timp, implicarea prosumatorilor are un impact pozitiv asupra stării rețelelor, iar Distribuție Oltenia este operatorul cu cel mai mare număr de prosumatori dintre operatorii de distribuție”, a spus compania.
Distribuție Oltenia furnizează energie electrică pentru 1,51 milioane de clienți din șapte județe din regiunea Olteniei, respectiv Dolj, Argeș, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Teleorman.
Digitalizarea, catalizator pentru un sistem sustenabil
Pe termen lung, digitalizarea poate deveni un catalizator pentru crearea unui sistem energetic sustenabil, care nu doar că răspunde mai bine nevoilor societății, dar este și mai rezilient în fața provocărilor viitoare, precum creșterea urbanizării sau tranziția către o economie verde.
Printre cei mai mari consumatori din aria de operare a Distribuție Oltenia se numără Pirelli, Automobile Dacia, OMV Petrom, Ford Automobile, Compania Națională de Căi Ferate, Complexul Energetic Oltenia, ALRO sau Prysmian.
Compania spune că în ultimii anu nu a remarcat apariția unor noi consumatori mari de energie electrică, deși apariția unor locuri de consum cu puteri mari, în contextul creșterii exponențiale a surselor de producere de energie regenerabilă este exclusiv benefică pentru un operator de distribuție și un jucător important în piața de energie.
„Un consum de energie în bandă, 24h din 24h, poate doar să îmbunătățească funcționarea rețelei, reducând astfel dezechilibrele în sistemul energetic. În prezent, o problemă cu care ne confruntăm la nivelul Distribuție Oltenia este generată de lipsa marilor consumatori de energie în zonele unde sunt locuri de producere. În concluzie, existența marilor consumatori duce la îmbunătățirea performanței rețelelor electrice”, potrivit Distribuție Oltenia.
Pe de altă parte, în ultimii ani, trendul sustragerilor de energie este „ușor descrescător”.
Pe lângă alți factori externi, această tendință se datorează și lucrărilor de investiții realizate pentru securizarea rețelelor (scoaterea contorilor la limita de proprietate, rețele electrice cu conductor torsadat etc).
„Nu ne așteptăm ca tendința să se modifice semnificativ în următorii ani. Datorită măsurilor luate în mod consecvent și coerent, a investițiilor făcute pentru reducerea pierderilor tehnice, dar mai ales comeciale, rețeaua electrică a devenit greu “accesibilă” tentativelor de sustrageri. Nu în ultimul rând, prin controalele permanent efectuate cu echipe specializate, sprijinite deoseri de organele de poliție sau jandarmerie, identificăm în mod consecvent aceste tentative”, precizează sursa citată.