Studiu: Europa are cele mai multe firme tech din lume, dar este expusă riscului ca SUA să îi „fure” IT-știi

Europa a generat mai multe companii tech noi decât orice altă regiune din lume, relevă cel mai recent raport al Atomico privind tehnologia europeană. Studiul a evidențiat însă și tendințe îngrijorătoare pentru modul în care Europa răspunde avalanșei AI și cum SUA atrage cei mai talentați lucrători din industria tehnologică.

Europa a creat mai multe companii tehnologice noi decât orice altă regiune a lumii, dar există semne de dificultăți în viitor din cauza finanțării, conform raportului „State of European Tech” publicat de fondul european de capital de risc Atomico.

Sondajul anual, ajuns la a zecea ediție, a arătat că firmele europene de tehnologie au atras investiții de 402 miliarde de euro din 2015, de zece ori mai mult decât capitalul strâns în ultimul deceniu.

Centre tehnologice de top

În 2015, Londra era singurul oraș european din top 10 hub-uri tehnologice la nivel global, clasificat după finanțarea start-up-urilor aflate la început de drum.

Astăzi, Berlin și Paris s-au alăturat acestui top 10, iar Londra a urcat pe locul doi la nivel mondial, conform studiului.

Europa are în prezent 35.000 de start-up-uri tehnologice aflate în fază incipientă, mai multe decât orice altă regiune globală. Studiul a arătat, de asemenea, că există mai mulți fondatori în Europa decât în Statele Unite, situație ce persistă de un deceniu.

Boom-ul AI și sustenabilitatea

Europa a intrat în valul entuziasmului pentru inteligența artificială (AI), înregistrând o creștere de șase ori a locurilor de muncă în AI în ultimul deceniu.

În acest an, Regatul Unit conduce în Europa cu cele mai multe locuri de muncă în AI (60.000), urmat de Țările de Jos (50.600), Germania (50.000) și Franța (44.300).

În 2023, Europa avea mai multe astfel de joburi în sectorul AI decât SUA, dar tendința s-a inversat, iar start-up-urile din SUA angajează acum mai rapid decât cele europene.

Start-up-urile de tip deeptech, inclusiv AI, atrag o mare parte din finanțarea europeană, reprezentând 33% din capitalul total în 2024.

Cu toate acestea, finanțarea AI din Europa este mult în urma celei din SUA. Raportul arată că start-up-urile din SUA vor atrage 45 miliarde de euro, în comparație cu cele 10 miliarde de euro ale Europei.

Un alt domeniu de interes este managementul carbonului, care a înregistrat cea mai mare creștere a finanțării în etapa Seed.

Raportul a mai constatat că 21% din investițiile din Europa sunt dedicate construirii unui viitor mai sustenabil, dublu față de SUA, care alocă doar 11%.

Talente tehnologice

Rezerva de talente tehnologice din Europa este în creștere, cu 3,5 milioane de angajați, dintre care 2,9 milioane s-au alăturat sectorului în ultimii 10 ani.

Finlanda, Estonia și Suedia au cel mai mare număr de angajați în tehnologie pe cap de locuitor.

Totuși, marile companii tehnologice precum Google, Amazon și Microsoft atrag talente europene oferind salarii ridicate. În 2023, Europa a pierdut aproape 500 de angajați către SUA.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...