Numărul controalelor derulate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a dublat în ultimii ani, fiind vizate atât persoane fizice, cât și firme. Printre activitățile vizate de controalel ANAF se numără și cele legate de criptomonede.
Firma de avocatură Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine (LMVD) spune că, greșeala principală pe care o fac românii este că refuză să pună la dispoziția ANAF documentele justificative și explicațiile solicitate sau ignoră acest lucru fără să fie conștienți de consecințe.
„Veniturile din criptomonede reprezintă un subiect de interes major pentru autoritățile fiscale. ANAF monitorizează îndeaproape tranzacțiile cu active digitale și se așteaptă ca investitorii să declare și să plătească impozite pe orice câștiguri sau venituri obținute din aceste active. (…) În același timp s-au intensificat controalele la firme pe diverse spețe, implicit e-Factura și RO e-Transport”.
În plus, în interacțiunea cu organele fiscale, contribuabilii oferă răspunsuri în dezavantajul lor. Situația este cu atât mai îngrijorătoare pentru români cu cât, potrivit unui sondaj EY, ANAF nu a ținut cont de punctele de vedere ale contribuabililor față de concluziile din proiectul de raport de inspecție în 75% din cazuri.
Având în vedere numărul mare de controale ANAF în acest an și nevoia de reducere a deficitului bugetar, casa de avocatură LMVD avertizează că acțiunile de control vor continua și se vor intensifica în viitor.
ANAF, organ de control sau de opresiune?
De asemenea, în ultima perioadă se observă o tendință îngrijorătoare din partea legiuitorului de a trata abaterile fiscale cu măsuri din ce în ce mai drastice, care se apropie de sfera dreptului penal.
Astfel, comportamente fiscale corespunzătoare din partea contribuabililor par fi transformate din ce în ce mai des în infracțiuni.
Un exemplu recent al acestei tendințe este propunerea de a înlocui „invitația” în „somație”. Această schimbare ar facilita posibilitatea ANAF de a sesiza organele penale în cazurile de presupusă evaziune fiscală.
Prin această măsură, contribuabilii care nu se conformează solicitărilor de verificare fiscală în termen de 15 zile de la primirea somației ar putea fi expuși riscului unor pedepse cu închisoarea de până la șase ani.
Casa de avocatură LMVD oferă consultanță juridică și asistență specializată companiilor din domenii precum IT, transporturi, HoReCa, divertisment, producție cinematografică și altele, dar și persoanelor fizice.