Comisia Europeană (CE) a amendat joi compania Meta Platforms cu 797,72 milioane de euro pentru practici abuzive în beneficiul serviciului Facebook Marketplace.
„Comisia a constatat că Meta a abuzat pozițiile dominante, încălcând articolul 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), prin legarea serviciului său de anunțuri clasificate online, Facebook Marketplace, de rețeaua socială personală Facebook. Asta înseamnă că toți utilizatorii Facebook au automat acces și sunt expuși în mod regulat la Facebook Marketplace, indiferent dacă doresc sau nu”, se arată într-un comunicat al CE.
Comisia a constatat că firmele concurente ale Facebook Marketplace pot fi excluse de pe piață, deoarece această legătură oferă Facebook Marketplace un avantaj substanțial de distribuție pe care concurenții nu îl pot egala.
În plus, CE a acuzat Meta de impunerea unilaterală de condiții comerciale neloiale altor furnizori de servicii de anunțuri clasificate online care își fac publicitate pe platformele Meta, în special pe rețelele sociale foarte populare, Facebook și Instagram.
„Acest lucru permite Meta să folosească datele legate de reclame generate de alți agenți de publicitate în beneficiul exclusiv al Facebook Marketplace. Comisia a ordonat Meta să înceteze acest comportament și să se abțină de la repetarea acestor practici sau de la adoptarea unor practici cu un obiect sau un efect echivalent în viitor”, potrivit comunicatului.
Meta a anunțat că va contesta decizia, dar, între timp, va respecta hotărârea și va colabora pentru a implementa o soluție care să răspundă problemelor ridicate.
Decizia Comisiei Europene vine la doi ani după ce gigantul american din domeniul tehnologiei a fost acuzat de acordarea unui avantaj nejustificat serviciului său Facebook Marketplace prin integrarea acestuia cu rețeaua socială Facebook.
Uniunea Europeană a inițiat proceduri oficiale privind posibile practici anticoncurențiale ale Facebook în iunie 2021 și, în decembrie 2022, și-a exprimat îngrijorarea că Meta își leagă rețeaua socială dominantă de serviciile sale de anunțuri clasificate online.
Facebook Marketplace, lansat în 2016, s-a extins în mai multe țări europene un an mai târziu.
Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al CE și responsabilă de politica de concurență, a afirmat, în comunicat, că Meta a legat serviciul său de anunțuri clasificate, Facebook Marketplace, de rețeaua socială Facebook și a impus condiții comerciale neloiale altor furnizori de servicii de anunțuri clasificate online. A făcut acest lucru pentru a favoriza propriul său serviciu, Facebook Marketplace, oferindu-i avantaje pe care alți furnizori de servicii de anunțuri clasificate online nu le puteau egala.
„Acest lucru este ilegal conform normelor antitrust ale UE. Meta trebuie acum să oprească acest comportament,” a spus Vestager.
Companiile care încalcă normele antitrust ale UE riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri.