Administrația Biden va sprijini o propunere a Rusiei privind semnarea unui tratat de cooperare internațională pentru investigarea infracțiunilor cibernetice grave. Tratatul a atras până acum multiple critici din partea unor legiuitori americani și a susținătorilor drepturilor digitale, aceștia fiind îngrijorați că acordul internațional ar putea expune disidenți politici și alte grupuri abuzurilor din partea regimurilor autoritare.
Potrivit propunerii, de exemplu, forțele de ordine dintr-o țară ar putea obține acces la dovezi electronice stocate într-o altă țară.
Administrația Biden a decis să sprijine tratatul după consultări extinse cu organizații neguvernamentale, susținători ai drepturilor omului, companii de tehnologie și alte părți interesate, conform declarațiilor oficialilor.
Deși cooperarea internațională a fost abordată în Convenția de la Budapesta, Rusia și China nu au fost semnatare ale acestui acord.
După deliberări ample, oficialii americani consideră că această convenție a ONU privind criminalitatea cibernetică poate aduce progrese în lupta globală împotriva atacurilor de tip ransomware și a altor activități ilicite.
Reacții și îngrijorări
Oficialii administrației americane conștientizează numeroasele îngrijorări ridicate de părțile interesate, dar au decis să sprijine trattul din mai multe motive, conform unui oficial de rang înalt.
„În primul rând, credem că această convenție a ONU are potențialul de a îmbunătăți cooperarea internațională în aplicarea legii pentru combaterea criminalității cibernetice”, a declarat acesta.
Administrația Biden a contactat mai multe guverne străine în ultimele luni și a găsit un sprijin larg pentru tratat, în special din partea aliaților apropiați.
Senatorul Ron Wyden și alți membri ai Senatului SUA au transmis, la sfârșitul lunii octombrie, o scrisoare secretarului de stat Antony Blinken și altor oficiali de rang înalt cerând ca administrația să nu permită utilizarea abuzivă a tratatului pentru supraveghere internă și cenzură de către Rusia, China și alte regimuri considerate autoritare.
SUA vor să fie și jandarm digital
Cu toate acestea, autoritățile au afirmat că cel mai bun mod prin care SUA pot influența implementarea acordului este să rămână implicate, oferind astfel posibilitatea de a aborda preocupările legate de potențialele abuzuri din partea anumitor guverne.
Printre aceste preocupări se numără modul în care Rusia și China ar putea folosi tratatul pentru a reprima anumite drepturi fundamentale, inclusiv de natură politică.
Administrația Biden a lucrat intens pentru a dezvolta sprijin internațional în combaterea criminalității cibernetice, inclusiv în ceea ce privește țările care permit grupurilor infracționale de tip ransomware să opereze pe teritoriul lor.