Inteligența Artificială (IA) va juca un rol „crucial” în îmbunătățirea soluțiilor digitale, oferind o personalizare avansată și o mai bună anticipare a nevoilor clienților. Totuși, există și o serie de efecte negative observabile deja, precum tendința modelelor AI de a genera informații greșite sau de a fi vulnerabile la manipulare. Cu toate acestea, pe termen lung, AI nu va înlocui oamenii, deoarece aceștia vor rămâne indispensabili prin intuiție și prin abilitățile umane unice, au declarat pentru Digitailo.ro reprezentanții companiei Control F5 Software.
„Credem că IA va juca un rol crucial în îmbunătățirea soluțiilor digitale, oferind o personalizare avansată și o mai bună anticipare a nevoilor clienților. Puterea reală a IA vine din capacitatea de a transforma procesele de afaceri și de a aduce o îmbunătățire semnificativă a performanței organizaționale la nivel de ecosistem. Ne propunem ca, în 2025, să contribuim la stabilirea unor noi standarde de eficiență și inovație în industriile noastre, făcând din IA un pilon central al soluțiilor noastre viitoare”, a declarat Ștefan Iorgulescu, fondator și CEO al Control F5 Software.
El a precizat că IA este mai mult decât o tehnologie avansată și a devenit un motor real de transformare pentru afaceri.
De altfel, anul trecut, compania a făcut „pași mari” în integrarea IA în proiectele sale, iar 2025 se conturează ca un an important pentru a extinde aceste inițiative.
Potrivit lui Iorgulescu, există un interes tot mai mare din partea companiilor de a folosi avantajele IA pentru a rămâne competitive.
De aceea, planurile Control F5 Software includ dezvoltarea unor linii noi de servicii care să le permită companiilor să-și extindă funcționalitățile și să-și eficientizeze operațiunile cu soluții bazate pe IA.
„Asta înseamnă, pe de o parte, adăugarea de funcționalități IA la sistemele clasice, acolo unde până acum nu era posibil cu algoritmi convenționali, și, pe de altă parte, optimizarea proceselor interne cu noi instrumente IA. În 2025, vrem să ducem lucrurile și mai departe, implicându-ne într-o gamă mai largă de proiecte care includ componente IA”, a afirmat Iorgulescu.
Potrivit lui Vlad Moise, Chief Operating Officer al Control F5 Software, IA redefinește complet economia și societatea, schimbând modul în care oamenii lucrează, trăiesc și interacționează și are „un potențial imens” de a transforma industrii întregi, economia globală și societatea în ansamblu.
IA are și efecte negative
Totuși, această tehnologie se află abia în stadiul incipient, iar efectele sale, pozitive sau negative, se vor vedea mai clar pe termen lung.
„Tehnologia evoluează rapid, iar noi lucrăm constant pentru a anticipa și a gestiona eventualele probleme. Printre efectele negative observate deja sunt tendințele modelelor IA de a genera informații greșite sau de a fi vulnerabile la manipulare, ceea ce poate duce la dezinformare. Aceste riscuri ne arată cât de important e să perfecționăm continuu algoritmii și să implementăm mecanisme de control și verificare riguroasă. Pe termen lung, suntem optimiști. Credem că, pe măsură ce IA evoluează, vom găsi metode echilibrate de a gestiona aceste riscuri, astfel încât societatea și economia să poată beneficia pe deplin de avantajele IA”, a afirmat Moise.
Din punctul său de vedere, implementarea IA ar trebui să sprijine umanitatea și să protejeze valorile fundamentale, iar responsabilitatea celor care dezvoltă și folosesc această tehnologie este să se asigure că IA rămâne un instrument de progres, cu beneficii sustenabile și că aspectele legate de etică și impact social sunt tratate cu atenția cuvenită.
Optimism și echilibru
Iorgulescu a adăugat că, în viziunea Control F5 Software, IA ar trebui să potențeze capacitățile umane, nu să le înlocuiască complet.
„La Control F5, vedem un viitor în care IA și factorul uman colaborează pentru a crea soluții inovatoare, menținând echilibrul între eficiența digitală și responsabilitatea umană. Suntem optimiști că această nouă paradigmă va fi gestionată cu atenție și echilibru, astfel încât IA să rămână un suport pentru oameni, nu un înlocuitor al oamenilor”, a precizat Iorgulescu.
Pentru a se pregăti pentru această „revoluție tehnologică”, România trebuie să investească în educație, deoarece aceasta devine „esențială pentru menținerea relevanței profesionale”.
Educația este crucială
Iorgulescu crede că educația ar trebui să se concentreze pe două elemente: în primul rând, utilizarea ei pentru sarcini de complexitate redusă, eliberând astfel timp și energie pentru activități mai complexe, iar în al doilea rând, să pregătească oamenii pentru sarcinile pe care IA încă nu le poate face.
„Această abordare duală le va ajuta pe viitoarele generații să trateze IA ca pe un partener eficient, nu ca pe un înlocuitor. În plus, educația trebuie să cultive o mentalitate de lifelong learning, în care învățarea continuă să fie un element de bază al carierei. Succesul, într-o lume digitalizată, nu depinde de memorarea informațiilor, ci de capacitatea de a învăța continuu și de a te adapta. Așadar, este vital să pregătim o generație de oameni care “știu să învețe” și să adapteze rapid noile cunoștințe tehnologice pentru a rămâne relevanți și valoroși într-un mediu de lucru automatizat,” a adăugat Iorgulescu.
Din perspectiva lui Moise, IA nu va înlocui muncitorii umani, ci redefinește modul în care lucrăm, similar modului în care automatizarea industrială a transformat munca în trecut.
„Era digitală va schimba rolurile care presupun sarcini repetitive și simple. Asta nu înseamnă neapărat o înlocuire, ci o evoluție. Pentru ca forța de muncă umană să rămână relevantă, cheia va fi să ne concentrăm pe două lucruri: verificarea și validarea muncii făcute de IA și, în plus, să ne ocupăm de task-urile complexe care necesită creativitate, gândire critică și judecată—abilități pe care IA încă nu le poate reproduce. IA nu este o amenințare, ci o invitație de a redescoperi ceea ce ne face cu adevărat umani – creativitatea, empatia, imaginația, sensibilitatea morală, capacitatea de a construi relații autentice, capacitatea de adaptare la schimbare”, a spus Moise.