Agenția maghiară de achiziții de armament, penetrată de hackeri

Guvernul maghiar a confirmat joi că sistemele IT ale agenției sale de achiziții din domeniul apărării au fost compromise de un grup de hackeri străini, dar a precizat că nu au fost accesate date sensibile care să pună în pericol securitatea națională a țării.

Șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orbán, Gergely Gulyás, a declarat că atacul cibernetic a fost realizat de un „grup de hackeri străini ostili, non-statali”.

Cele mai sensibile informații care ar fi putut fi accesate se referă la planuri și date privind achizițiile militare, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Nu a fost făcut public nimic care să poată afecta securitatea națională a Ungariei”, a spus Gulyás, fără a preciza când a avut loc incidentul sau numele grupului implicat.

Hackerii au cerut o răscumpărare de 5 milioane de dolari

Nu este clar dacă informațiile extrase de hackeri includ date care ar putea compromite NATO, alianță din care face parte și Ungaria.

Atacul a fost atribuit unui grup numit INC Ransomware, care, conform presei locale, a descărcat și criptat toate fișierele de pe serverele Agenției de Achiziții din Apărare.

Hackeri au postat deja zeci de capturi de ecran online, care dezvăluie detalii despre capacitățile aeriene și terestre ale armatei Ungariei, informații despre achiziții și date personale ale personalului militar.

Grupul a cerut o răscumpărare de 5 milioane de dolari (aproximativ 4,7 milioane de euro) pentru a debloca datele și a preveni publicarea acestora, conform relatărilor din media maghiară.

Contextul atacurilor cibernetice în Europa

Șeful Agenției Europene pentru Securitate Cibernetică, Juhan Lepassaar, a avertizat mai devreme în acest an despre creșterea semnificativă a atacurilor cibernetice distructive de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Atacurile de tip ransomware și cele care vizează instituții publice au devenit o preocupare majoră, multe dintre ele fiind testate în Ucraina înainte de a fi extinse în țările UE.

Ungaria, care are graniță comună cu Ucraina, modernizează armata din 2017, achiziționând echipamente de la tancuri la sisteme de apărare aeriană, și a început construirea unei industrii de apărare interne.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...