Două companii europene, Ecosia și Qwant, au anunțat marți că dezvoltă un motor de căutare european pentru a oferi utilizatorilor de internet o alternativă locală la căutarea online. Companiile susțin că efortul este cu atât mai important acum, având în vedere recenta alegere a lui Donald Trump în Statele Unite.
Infrastructura, denumită EUSP, va deveni operațională în 2025 și va fi disponibilă în limbile germană și franceză.
Ecosia și Qwant s-au bazat anterior pe platforma Bing de la Microsoft, iar Ecosia a utilizat și Google.
Scopul este de a construi suveranitatea digitală europeană și de a folosi platforma pentru a pune bazele infrastructurii de inteligență artificială (AI).
„Cred că pentru societatea europeană, mai ales în contextul alegerilor din SUA, tehnologia actuală din acest domeniu indică faptul că, dacă SUA ar decide să retragă accesul la tehnologia americană din Europa, atunci ar trebui să revenim la cărțile de telefon. De asemenea, cu tehnologiile AI emergente, un index de căutare reprezintă fundamentul, un bloc constructiv foarte important și este esențial să avem ceva de acest gen”, a spus Christian Kroll, CEO-ul Ecosia, pentru Euronews Next.
EUSP va dezvolta un index de căutare care respectă confidențialitatea utilizatorilor, adică o bază de date cu informații de pe diverse pagini web.
Atât Ecosia, cât și Qwant vor utiliza această infrastructură, care va fi disponibilă și pentru alte motoare de căutare independente și companii de tehnologie.
Este EUSP răspunsul Europei la Google?
„Nu vom fi Google-ul european așa cum și-ar dori unii, pentru că acest lucru nu este posibil,” a declarat Olivier Abecassis, CEO-ul Qwant, pentru Euronews Next.
El a explicat că nu este vorba despre copierea modelului Google, ci de a folosi tehnologia pentru a dezvolta propriul lor model.
„Credem că realizarea acestui lucru în 2024, pe baza capacităților AI și a posibilității de a accesa seturi de date de la Google și Microsoft, grație Digital Markets Act (DMA), reprezintă o oportunitate,” a adăugat el.
Datorită DMA, companii precum Google și Microsoft au fost obligate să își deschidă seturile de date și să le facă accesibile altor companii.
Companiile speră că reglementările vor ajuta la rezolvarea unor provocări legate de date pentru motoarele de căutare, cum ar fi accesul la mai multe informații.
De exemplu, dacă un restaurant își publică orele de funcționare doar pe Google Maps, doar Google va avea acces la acea informație.
UE nu e SUA
De asemenea, companiile au subliniat că o diferență între SUA și Europa este că faptul că guvernul american ar fi mai înclinat să sprijine financiar un astfel de proiect din motive geopolitice, dar acest lucru nu este valabil în Europa.
Modelul de venituri al EUSP va permite atragerea de capital din afara modelului deținut de Ecosia.
Deși unii au numit EUSP „răspunsul european la Google”, CEO-ii sunt mai reținuți în descrierea acestuia.
„Cu siguranță nu vom oferi un set de instrumente la fel de mare ca Google. Dar credem cu tărie că, pe partea de căutare, și mai ales cu oportunitățile AI, putem furniza o tehnologie suficient de puternică,” a declarat Abecassis.