Mai multe publicații importante din Franța au anunțat că vor intenta un proces împotriva platformei de social media X, acuzând-o că le difuzează conținutul fără a le oferi compensații financiare. Acestea susțin că platforma deținută de Elon Musk încalcă „drepturile conexe”, un concept prevăzut într-o directivă europeană transpusă în legislația franceză, conform căreia rețelele sociale trebuie să plătească pentru redistribuirea conținutului jurnalistic.
Acțiunea comună, îndreptată împotriva platformei conduse de Elon Musk, include cotidiene precum Le Figaro, Les Echos, Le Parisien și Le Monde, dar și alte publicații, cum ar fi revista culturală Télérama, Courrier International, HuffPost, Malesherbes Publications și săptămânalul de știri Nouvel Obs.
Ziarele, alături de Agenția France-Presse (AFP), au solicitat deja o ordonanță de urgență împotriva X, pe care o acuză că evită negocierile.
Anul trecut, Elon Musk a comentat public cazul AFP, spunând pe X: „Este bizar. Ei vor să le plătim pentru traficul către site-ul lor, unde câștigă din publicitate, iar noi nu?!”
Justiția franceză, de partea presei
În 24 mai, un tribunal din Paris a dat câștig de cauză presei și a acordat platformei X două luni pentru a furniza date comerciale care ar permite publicațiilor să estimeze veniturile obținute de platformă din conținutul lor.
De atunci, X „nu a respectat această decizie”, ceea ce, potrivit publicațiilor, „demonstrează intenția continuă de a eluda obligațiile sale legale”, justificând astfel noul proces.
Franța încearcă de mai mulți ani să protejeze veniturile și drepturile de publicare ale presei de influența marilor companii de tehnologie, care partajează conținut de știri sau îl afișează în rezultatele de căutare.
Ca soluție, UE a introdus un nou tip de drept de autor, „drepturile conexe”, care oferă presei dreptul de a solicita despăgubiri pentru utilizarea conținutului său.
Franța a fost prima țară din UE care, în 2019, a adoptat directiva privind drepturile de publicare pentru companiile media și agențiile de presă.
Această directivă impune marilor platforme să negocieze cu editorii pentru a plăti utilizarea conținutului de știri.
După o rezistență inițială, Google și Facebook au acceptat să plătească anumitor instituții media franceze pentru articolele afișate în rezultatele lor de căutare.
În martie, un avocat al X a declarat că rețeaua de socializare nu intră sub incidența directivei privind drepturile conexe, argumentând că, spre deosebire de Google sau Facebook, X se bazează exclusiv pe „ceea ce postează utilizatorii”, nu pe conținut publicat direct de platformă, potrivit radiodifuzorului public France TV.