Digitalizarea economiei necesită cantități tot mai mari de electricitate dar nu pune o presiune suplimentară pe rețeaua de distribuție, spun reprezentanții companiilor Rețele Electrice din grupul elen PPC. Cu toate acestea, în ultimii trei ani a fost sesizată o creștere a consumului de energie electrică în sectorul logisticii, în principal datorită automatizării depozitelor și utilizării echipamentelor moderne pentru stocare, climatizare și refrigerare.
„Digitalizarea economiei, a companiilor și a întregii societăți aduce un consum tot mai mare de energie dar nu pune presiune suplimentară pe rețeaua de distribuție, aceasta evoluează continuu pentru a satisface necesarul de consum și producție distribuită (producători și prosumatori)”.
Pentru a răspunde acestei cereri crescânde și pentru a asigura o distribuție sigură și eficientă, companiile Rețele Electrice investesc în digitalizarea infrastructurii pentru a o face „mai sigură și mai rezilientă”.
Panaceul electric: contorul inteligent
Potrivit sursei citate, un pas esențial în acest proces este implementarea contoarelor inteligente (smart meters), care oferă acces la date precise și în timp real despre consumul de energie, date utile atât pentru consumatori, cât și pentru furnizori, facilitând monitorizarea și controlul eficient al consumului.
În luna mai, companiile Rețele Electrice au anunțat că, până la finalul anului 2024, vor instala aproximativ 1,7 milioane contoare inteligente în zonele pe care le deservesc.
De asemenea, utilizarea sistemelor de Telecontrol și SCADA îmbunătățește vizibilitatea și capacitatea de intervenție în rețea, contribuind astfel la creșterea fiabilității și la optimizarea fluxului energetic.
Printre cei mai mari consumatori de energie din zonele de distributie deservite de companiile Rețele Electrice se numără Rompetrol Energie, Compania Nationala de Cai Ferate, Romcim, Metrorex și Continental Automotive Products.
Rețele Electrice precizează că racordarea la rețelele electrice de medie sau înaltă tensiune a centrelor de date și a minerilor de criptomonede necesită evaluări detaliate ale capacității de racordare.
Racordarea lor are un rol esențial, mai ales în contextul infrastructurii existente și al disponibilității capacității de conectare în zonă. În regiunile cu putere disponibilă limitată, operatorii de distribuție oferă soluții tehnice pentru a asigura alimentarea acestor noi consumatori, soluții care pot include dezvoltarea de noi puncte de conexiune sau extinderea rețelei pentru a permite accesul la puterea solicitată fără a compromite stabilitatea rețelei existente.