Henna Virkkunen, candidată pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, vrea ca Europa să își consolideze punctele forte în domeniile inteligenței artificiale, calculului cuantic și cel spațial.
În cadrul unei audieri în Parlamentul European din 12 noiembrie, Virkkunen a subliniat importanța cercetării pentru rolul său propus, afirmând că „sprijinirea tehnologiilor inovatoare europene și a cercetării fundamentale este prioritatea mea.”
Răspunzând ulterior întrebărilor europarlamentarilor, ea a spus că Europa trebuie „să continue să investească masiv în cercetare și dezvoltare de produse și să găsim mai multe modalități de a aduce aceste inovații pe piață”.
Virkkunen a accentuat necesitatea investițiilor, în special în cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării.
Transformarea Europei într-un „continent al AI”
Virkkunen a declarat că cercetarea europeană este „foarte puternică” în domenii care „ne vor modela viitorul”, cum ar fi inteligența artificială, calculul cuantic, tehnologiile cloud, semiconductorii și tehnologiile spațiale.
Ea a adăugat că Europa trebuie să depună „multe eforturi” pentru a-și reduce dependența de alte țări în privința tehnologiilor digitale, ceea ce ar trebui să implice creșterea investițiilor și inovației.
Virkkunen dorește ca „Europa să devină un continent al IA – cel mai bun loc din lume pentru dezvoltarea unei IA de încredere și avansate”.
Acest lucru va implica dezvoltarea unui „ecosistem IA în cercetare”, inclusiv prin crearea unui Consiliu European pentru Cercetarea în domeniul IA, care, printre altele, va avea scopul de a atrage cercetători de vârf în Europa.
În plus, Virkkunen a menționat că, în primele sale 100 de zile, va lucra la înființarea „Fabricilor de IA” pe care UE le finanțează pentru a oferi capacitate de calcul cercetătorilor și companiilor mici și va dezvolta o strategie „Apply AI” pentru a stimula utilizarea tehnologiei în sectoare industriale cheie, precum industria auto, farmaceutică și robotică.
„Motive de optimism”
În ceea ce privește calculul cuantic, Virkkunen a afirmat că Europa „are multe motive de optimism”, cu „cercetători de top în acest domeniu”.
Totuși, inovația în acest sector este „prea fragmentată”, astfel încât Europa are nevoie de „o abordare comună mai cuprinzătoare”, pentru care intenționează să dezvolte un plan și, eventual, o altă legislație.
Ea a declarat că va lucra pentru a „aduna cercetările și resursele noastre… pentru a nu fi prea fragmentați, deoarece sunt necesare investiții mari în acest sector. Trebuie să unim cercetătorii, toată știința, dar și să construim o industrie în jurul acestui domeniu”.
Virkkunen a subliniat că Europa trebuie „să transforme cercetarea în povești de succes comerciale”.