China ajunge din urmă Occidentul în sectorul tehnologic, avertizează Microsoft

Occidentul nu ar trebui să presupună că guvernul de la Beijing este în urma SUA și a Europei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologică, a avertizat Brad Smith, vicepreședintele Microsoft.

Vorbind la conferința Web Summit din Lisabona, Portugalia, marți, Brad Smith a declarat pentru CNBC că „în multe privințe, China este aproape de a ne ajunge din urmă” în materie de tehnologie.

„Cred că unul dintre pericolele, sincer, este că oamenii care nu merg des în China presupun că aceștia sunt în urmă. Dar când mergi acolo, ești impresionat de cât de mult fac,” a spus Smith.

În ultimii ani, tensiunile dintre SUA și China s-au axat pe lupta dintre cele două națiuni pentru supremația tehnologică, culminând cu o serie de restricții privind exportul de tehnologii critice.

La sfârșitul anului trecut, compania chinezească Huawei a surprins piața lansând un smartphone cu viteze de descărcare asociate cu 5G, ceea ce a dus la speculații despre un aparent progres în tehnologia cipurilor, în ciuda sancțiunilor impuse de americani.

Smith a prezis că firmele chinezești și americane vor continua să concureze în tehnologie în viitorul îndepărtat și a îndemnat companiile din SUA și Europa să colaboreze.

Piață liberă, da, dar doar cu acordul guvernului

Microsoft activează în China din 1992, inclusiv prin cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare al său în afara SUA.

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a declarat anul trecut că firma nu se concentrează pe China ca pe o piață internă, dar oferă servicii companiilor chinezești și are o prezență locală mai vizibilă decât multe alte companii americane de tehnologie.

Întrebat despre posibilele provocări în comerțul și transferul de tehnologii în relația cu China, în contextul tranziției dintre administrațiile președintelui Joe Biden și președintele ales Donald Trump, Smith a spus că este prea devreme pentru a ști.

„Adevărul este că, fiind o companie americană de tehnologie, putem face afaceri în China doar când oferim un serviciu pe care guvernul chinez îl dorește acolo și pe care guvernul SUA ne permite să-l oferim acolo. Și în unele cazuri, cum ar fi un centru de date pentru a sprijini companii precum Mercedes, Siemens, Starbucks sau General Motors, pare să existe un nivel de confort. În privința serviciilor de consum, nu prea,” a adăugat el.

El a prezis că vom trăi într-o lume în care anumite tehnologii se vor muta în China și nu companiile de tehnologie vor fi cele care vor decide acest lucru.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...