Noul comisar european pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație, Henna Virkkunen, s-a declarat nemulțumită de măsurile insuficiente luate de guvernele statelor membre ale UE pentru a exclude companiile chinezești Huawei și ZTE din proiectele de infrastructură critică.
Ea a făcut astfel de afirmații marți seara în fața parlamentarilor europeni, în cadrul unei audieri de confirmare în Parlamentul European.
Comisia Europeană a adoptat în 2020 măsuri de securitate pentru rețelele 5G pentru a proteja rețelele de telecomunicații, însă doar câteva țări au interzis furnizorii chinezi.
În cadrul audierii de trei ore, Virkkunen, europarlamentară din 2014, a spus că această problemă va fi abordată în cadrul revizuirii planificate a regulilor de securitate cibernetică de anul viitor.
„Nu sunt mulțumită când vine vorba de infrastructura critică: majoritatea comunicațiilor din Europa sunt transmise prin aplicații cu risc ridicat. Câteva țări au impus reguli pentru furnizorii de risc ridicat. Statele membre nu au tratat această problemă suficient de serios; va exista o revizuire a Actului pentru Securitate Cibernetică anul viitor, dar vreau, de asemenea, să am discuții cu statele membre”, a spus Virkkunen.
Euronews a raportat în august că doar unsprezece țări, mai puțin de jumătate dintre cele 27 de state membre UE, au impus restricții asupra furnizorilor telecom considerați cu risc ridicat, precum Huawei și ZTE, pentru infrastructura rețelelor 5G.
În 2020, Comisia a adoptat așa-numitul „5G Cybersecurity Toolbox” pentru a proteja rețelele de amenințările și riscurile cibernetice, după care statele membre ale UE au convenit să aplice restricții pentru furnizorii considerați cu risc ridicat.
Pe lângă interdicții, majoritatea țărilor UE au implementat reguli pentru a restricționa accesul acestor furnizori la rețelele lor.
Astfel, 21 de țări au adoptat reguli, iar trei au legislația în curs de aprobare. Acest lucru permite autorităților naționale să restricționeze sau să împiedice furnizorii considerați cu risc ridicat la rețelele 5G, atunci când este necesar.
Virkkunen va propune, de asemenea, un Digital Networks Act, o revizuire a reglementărilor telecom pentru a îmbunătăți investițiile și conectivitatea în prima jumătate a anului 2025.
Accesul firmelor din SUA în UE, un subiect sensibil
Virkkunen a evitat mai multe întrebări legate de respectarea regulilor de către marile companii de tehnologie din SUA.
Predecesorul său, francezul Thierry Breton, a avut mai multe dispute cu Elon Musk, proprietarul X, privind faptul că politica platformei de social media nu respectă Actul privind Serviciile Digitale (DSA).
Întrebată cum va asigura respectarea de către Musk a DSA – Musk fiind nominalizat de noul președinte ales al SUA, Donald Trump, pentru a conduce un nou Departament pentru Eficiența Guvernamentală – ea a declarat că fiecare companie trebuie să respecte regulile.
„SUA este cel mai important partener al UE, inclusiv în domeniul securității. Sunt dispusă să continui buna cooperare”, a spus ea despre rezultatul alegerilor din SUA de săptămâna trecută.
Legiuitorii urmează să decidă dacă o confirmă pe Virkkunen și pe ceilalți cinci vicepreședinți ai Comisiei. Noua colegiu al comisarilor este așteptat să preia funcția în 1 decembrie.