Vaticanul a introdus noi servicii pentru Bazilica Sf. Petru, bazate pe Inteligență Artificială, care oferă turiștilor acces virtual la comorile sale arhitecturale renascentiste. Pentru a livra acest instrument, Vaticanul a folosit drone și a colaborat cu Microsoft.
Cardinalul Mauro Gambetti, arhipreotul Bazilicii Sf. Petru, a spus că aceste instrumente noi vor funcționa ca un telescop sau o navă spațială, oferind o vizionare mai detaliată.
În parteneriat cu Microsoft și Iconem, o companie specializată în digitalizarea siturilor de patrimoniu, Vaticanul a lansat un site interactiv nou, o replică digitală a bazilicii și două expoziții alimentate de AI.
Pentru a crea un model 3D al Bazilicii Sf. Petru, aceasta a fost scanată cu ajutorul dronelor, camerelor și laserelor.
Scanările 3d procesate cu Inteligență Artificială
Algoritmi AI au procesat și completat datele colectate. Dronele au zburat noaptea timp de patru săptămâni, capturând peste 400.000 de imagini și colectând echivalentul unei coloane de DVD-uri înalte de 6 kilometri.
Datele din replica digitală vor contribui și la conservarea și restaurarea monumentului.
„Nu aducem doar Sf. Petru mai aproape de lume, ci și de o nouă generație, într-un limbaj mai accesibil timpurilor noastre,” a afirmat Brad Smith, președintele Microsoft.
Bazilica este vizitată zilnic de aproximativ 40.000-50.000 de turiști.
Aceste noi experiențe au fost prezentate în pragul Anului Sfânt sau Jubileului Bisericii Catolice din 2025, care se desfășoară la fiecare 25 de ani.
Papa Francisc a subliniat că AI poate facilita accesul la cunoaștere, însă a avertizat că aceasta trebuie utilizată în mod etic, în beneficiul umanității.
„Utilizarea corectă și constructivă a potențialului AI, care este cu siguranță util, dar poate fi ambivalent, depinde de noi,” a spus el luni, când i-a fost prezentat proiectul.