UE va investi 133 milioane de euro într-o fabrică de producție a semiconductorilor fotonici în Olanda. Finanțarea face parte dintr-un proiect de 380 milioane de euro și se încadrează în cadrul inițiativei „Chips Joint Undertaking”.
Consorțiul PIXEurope, care include participanți din 11 țări, inclusiv Olanda, a fost selectat pentru dezvoltarea unei fabrici-pilot de cipuri fotonice în Europa.
Această investiție vine la o lună după ce start-up-ul italian Ephos a strâns 8,5 milioane de dolari pentru a produce cipuri fotonice din sticlă.
Semiconductorii fotonici folosesc lumina în loc de electroni pentru calcule, fiind astfel mai rapizi și mai eficienți din punctul de vedere al consumului de electricitate. Acestea sunt ideale pentru centre de date și industria auto.
Ministrul olandez al economiei, Dirk Beljaarts, a declarat că „fotonica este o tehnologie de importanță strategică” pentru Olanda.
„Ne propunem să obținem o poziție competitivă europeană puternică în acest domeniu. De la cunoaștere și inovare, până la producția finală, aceasta este necesară pentru locurile de muncă și veniturile viitorului, pentru soluționarea provocărilor sociale și securitatea națională.”
Investiția face parte dintr-o sumă totală de 380 milioane de euro, destinată înființării unor fabrici-pilot de semiconductori fotonici în Europa, în cadrul inițiativei „Chips Joint Undertaking”, un parteneriat public-privat european pentru promovarea cercetării și dezvoltării în industria semiconductorilor.
Lucrările pentru fabricile din Olanda sunt planificate să înceapă în 2025, fiind coordonate de universitățile din Eindhoven și Twente, în colaborare cu institutul olandez TNO.
Europa a făcut eforturi în ultimii ani pentru a deveni lider în sectorul semiconductorilor. În 2023, UE a adoptat „EU Chips Act”, care urmărește creșterea prezenței pe piața producției globală de cipuri de la 10% la cel puțin 20% până la sfârșitul deceniului.
De la intrarea în vigoare a „Chips Act”, UE a semnat un acord cu India pentru a dezvolta lanțuri de aprovizionare „robuste” și pentru a încuraja inovația.