Peste 50% dintre antreprenori susțin că dezvoltarea afacerilor în România este mai dificilă ca oricând din cauza contextului economic incert și a lipsei de educație continuă. Lipsa de viziune și educație antreprenorială sunt principalele bariere în creșterea afacerilor.
Un sondaj realizat de Monasi.ro arată că 94% dintre aceștia simt nevoia de ghidare externă pentru a face față concurenței și provocărilor.
„Mulți români intră în antreprenoriat, dar nu reușesc să continue să pedaleze în business, adică să crească. Principalul motiv care blochează creșterea afacerilor se află lipsa de obiective și de viziune în business și, bineînțeles, lipsa de execuție. În plus, concurența este tot mai mare în toate domeniile”, spune Mona Bardos, fondatoarea Monasi.ro.
Doar 15% consideră că este mai ușor să dezvolte o afacere acum decât în trecut.

Lipsa de educație antreprenorială și lipsa de informație corectă, la care se adaugă lipsa de predictibilitate, împiedică IMM-urile să se dezvolte.
Întrebați cum anticipează viitorul apropiat pentru antreprenoriatul românesc, aproape 60% dintre antreprenori consideră că viitorul va fi unul impredictibil, dar vor reuși să jongleze cu provocările apărute, iar peste 20% cred că va fi “destul de sumbru”, cu taxe și impozite mai mari și cu mai multe închideri de firme.
În același timp, sunt din ce în ce mai multe IMM-uri care după primii 2-3 ani de activitate se blochează și nu reușesc să scaleze. Din acest motiv, tot mai mulți antreprenori apelează la consultanță de business pentru redresarea afacerii.