Nicolas Guérin, FFTélécoms: Sectorul european al telecomunicațiilor are nevoie de investiții și reforme

Sectorul telecomunicațiilor are nevoie de investiții substanțiale și reforme de reglementare pentru a îndeplini obiectivele digitale și de sustenabilitate ale Uniunii Europene, a declarat, într-un interviu, Nicolas Guérin, președintele Federației Franceze de Telecomunicații (FFTélécoms).

Guérin pledează pentru un mediu de reglementare mai simplu și prietenos cu investițiile, care să sprijine competitivitatea, sustenabilitatea și leadershipul digital al sectorului european de telecomunicații.

Operatorii europeni de comunicații electronice joacă un rol esențial în realizarea ambițiilor Uniunii Europene în termeni de conectivitate, leadership digital, competitivitate economică și industrială, dar și incluziune socială și tranziție ecologică. Rețelele de telecomunicații sunt necesare pentru inovații-cheie, precum inteligența artificială (IA), mobilitatea autonomă și conectată, industria inteligentă sau orașele inteligente. Nu este doar o problemă sectorială; este fundamental pentru economia UE în ansamblu.

Potrivit lui Guérin, operatorii trebuie să susțină niveluri foarte ridicate de investiții pentru a juca acest rol, pentru a moderniza rețelele și pentru a îndeplini obiectivele ambițioase de implementare stabilite de programul Deceniul Digital pentru 2030.

Aceste investiții sunt esențiale nu doar pentru a gestiona volumul de trafic în creștere, ci și pentru a încuraja inovația și pentru a oferi conectivitate avansată tuturor cetățenilor și întreprinderilor europene.

Necesarul estimat de investiții suplimentare în această industrie se ridică la 200 miliarde de euro până în 2030, iar multe dintre concluziile Comisiei Europene privind competitivitatea europeană sunt în concordanță cu preocupările exprimate de operatorii telecom.

Depășirea deficitului de investiții, de aproape 200 miliarde de euro, necesită mai mult decât ajustări sectoriale de mică amploare.

Uniunea Europeană trebuie să adopte o abordare care să se desprindă de cadrul de reglementare actual – un cadru care să sprijine mai bine investițiile private în rețele și să reechilibreze relațiile dintre operatorii europeni și generatorii globali de trafic major. Ar trebui să țintească un mediu de reglementare care să crească atractivitatea și competitivitatea sectorului, simplificând și armonizând reglementările existente.

El a adăugat că, în realitate, UE nu are o adevărată piață unică pentru comunicațiile electronice, fiind împiedicată de o fragmentare semnificativă a reglementărilor între statele membre și de reguli inconsistente pe întregul lanț valoric.

Pentru a crea un mediu de reglementare care să restabilească atractivitatea și competitivitatea sectorului, este necesară eliminarea reglementărilor inutile și armonizarea regulilor specifice sectorului și cele orizontale aplicabile comunicațiilor electronice.

Spre exemplu, federația franceză sprijină propunerile de a dubla cel puțin durata licențelor operatorilor telecom. Un alt exemplu este confidențialitatea, domeniu unde legislația sectorială este învechită și incompatibilă cu legislația orizontală, cum ar fi GDPR, limitând astfel capacitatea noastră de inovare.

În general, sectorul este foarte reglementat din cauza istoriei liberalizării din anii ’90. Acest cadru de reglementare trebuie modernizat pentru a ține cont de realitățile actuale ale pieței.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...