Percepțiile europenilor asupra SUA au fost recent influențate de alegerea lui Donald Trump și de implicațiile victoriei sale asupra politicilor și piețelor globale, în special în privința schimbărilor climatice și a tehnologiei climatice. Evenimentele recente au evidențiat faptul că acest sector poate trece prin cicluri de „hype” influențate de discursuri publice și schimbări politice, afirmă Dörte Hirschberg, partener la Climentum Capital, fond care investește în companii europene dedicate tehnologiilor de eliminare a emisiilor poluante din industrie.
Noi suntem printre fondurile care au evitat constant sectoarele supraevaluate, unde tendințele macroeconomice incipiente sunt deja reflectate în evaluări. Ne concentrăm pe fundamentele solide ale temelor de investiții, ale companiilor și ale modelelor de afaceri, toate ancorate în realitățile actuale ale pieței.
În acest context, este relevant să analizăm punctele forte de bază ale UE și SUA în ceea ce privește investițiile în tehnologia climatică, dincolo de rezultatele politice recente din SUA.
Punctele forte ale ecosistemului european
O bază științifică mai puternică în tehnologia climatică: Universitățile europene au produs de-a lungul anilor mai multe brevete și doctori în domeniul tehnologiilor climatice decât SUA.
Această tendință se manifestă de mai multe decenii, creând o fundație solidă pentru companiile de tehnologie climatică bazate pe știință în Europa.
Evaluări mai mici în stadiile incipiente: Este de așteptat ca firmele de tehnologie climatică (hard tech) să aibă o rată de succes mai mare. Totuși, este posibil ca în acest domeniu să se înregistreze mai multe vânzări de firme decât listări la bursă comparativ cu alte sectoare tehnologice.
Pentru ca aceste investiții să fie atractive, evaluările în faza de early-stage trebuie să fie mai mici – o caracteristică mai des întâlnită în Europa decât în SUA.
Politici mai stabile: Deși politicile din UE tind să se dezvolte și să fie implementate mai lent, ele sunt de obicei de durată. Acest lucru este valabil și pentru politicile legate de climă.
În contrast, politicile legate de climă din SUA sunt adesea introduse cu inițiative ambițioase la începutul unui mandat prezidențial, dar este foarte posibil să fie modificate de administrațiile ulterioare, ceea ce le face să fie mult mai puțin stabile.
Punctele forte ale ecosistemului SUA
Piețe mai bune pentru capital de creștere și IPO-uri: SUA excelează în comercializarea tehnologiilor, alături de un disponibil financiar ridicat și de IPO-uri mai atractive. Acest lucru face ca piața SUA să fie atractivă pentru companiile europene care caută să beneficieze de avantajele sale financiare.
Politici mai îndrăznețe: Politici precum Inflation Reduction Act (IRA) au fost extrem de eficiente în stimularea investițiilor axate pe climă prin credite fiscale, accelerarea proiectelor-cheie și creșterea semnificativă a capacității de energie regenerabilă.
Pentru a combate schimbările climatice și a acoperi golul de finanțare care rămâne în ambele regiuni, trebuie să urmărim soluții de ambele părți ale Atlanticului și să susținem propagarea globală a celor mai promițătoare. Colaborarea și valorificarea punctelor forte unice ale fiecărei regiuni va spori reziliența și succesul companiilor de top.