Unul din zece start-upuri din UE beneficiază de granturile și investițiile comunitare

Aproximativ unul din zece start-upuri europene care au obținut investiții de capital de risc este susținut și de un grant sau o finanțare de capital din partea Uniunii Europene (UE), conform unui proiect de cercetare realizat de Dealroom și Dealflow.eu.

Deși raportul complet urmează să fie publicat mai târziu în cursul acestui an, autorii au prezentat câteva date preliminare săptămâna trecută la Varșovia.

Din punct de vedere financiar, această cotă de 10% se traduce prin faptul că startup-urile susținute de UE au atras finanțări de 70 miliarde de euro de la fondurile de investiții din 2010 încoace, reprezentând aproximativ 11% din totalul finanțării în Europa (care în acest context include UE, Elveția, Norvegia, Marea Britanie și Israel).

Investiții de 400 miliarde de euro în ultimii 14 de ani

Cu o valoare totală de aproximativ 400 miliarde de euro, aceste startup-uri dețin acum 13% din valoarea totală a întreprinderilor de pe continent.

În mod previzibil, majoritatea start-upurilor susținute de UE activează în ceea ce raportul numește tehnologie fizică, adică producerea de bunuri tangibile în domenii precum tehnologia spațială, semiconductori, biotehnologie etc.

În aceste industrii, procentul startup-urilor susținute de UE variază între 24% și 28%.

De asemenea, din datele preliminare ale raportului reiese că susținerea UE crește șansele ca respectivele startup-uri să acceseze și alte runde de finanțare.

De la Seria A la Seria D, startup-urile din tehnologia fizică finanțate de UE au o „rată de promovare” cu 1-3 puncte procentuale mai mare decât restul industriei.

Startup-uri de peste jumătate de trilion de euro

Raportul realizat de Dealroom și Dealflow.eu, ca parte a proiectului Innovation Radar Bridge, dezvăluie că startup-urile susținute de UE au generat o valoare de jumătate de trilion de euro pentru ecosistemul de inovație european.

Aproximativ 10% din startup-urile europene susținute de capital de risc au primit sprijin financiar din partea UE, totalizând 12 miliarde de euro, iar acum aceste companii sunt evaluate la peste 560 miliarde de euro.

Deși ecosistemul de inovație european se confruntă cu numeroase provocări și rămâne în urmă față de SUA și Asia, concluziile raportului arată că, totuși, programele UE de finanțare joacă un rol important pe parcursul de creștere al campionilor tehnologici europeni.

Astfel, startup-urile susținute prin programele UE reprezintă o oportunitate semnificativă pentru investitorii europeni, potrivit raportului.

Carol Dan

Citește și

spot_img

Alte știri DIGITALIO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox