UE trebuie să se gândească la problema deficitului de apă, mai ales în contextul consumului uriaș din centrele de date și în producția de semiconductori

Companiile din domeniul tehnologiei apei, inclusiv Siemens, Bentley, Cisco și Schneider Electric, spun că lipsa de date fiabile și lipsa măsurătorilor împiedică Europa să devină rezistentă crizele provocate de secetă. Firmele solicită factorilor de decizie din UE și din fiecare țară membră a Uniunii să dezvolte un plan de acțiune comun pentru digitalizarea sectorului apei și să accelereze inovația bazată pe date în întregul lanț valoric al apei.

„Avem nevoie de date pentru a îmbunătăți piața de energie, dar când vorbim despre piața apei, acest concept este încă imatur,” a declarat fostul europarlamentar Pernille Weiss (PPE).

Weiss, care a fost președinte al Grupului pentru Apă al Parlamentului European, a explicat că datele de bună calitate sunt necesare pentru a ajuta UE să își proiecteze o viitoare piață a apei și pentru a înțelege ce concepte și tehnologii funcționează și oferă un randamente investiționale.

Weiss, care acum își dedică o parte din timp consilierii unor entități precum Knowledge and Innovation Community (KIC) pentru Apă, Marină și Maritim, a spus că, deși Europa a fost în fruntea creării de reglementări de mediu, nu s-a concentrat suficient pe cum să devină mai eficientă și rezistentă la problemele produse de lipsa apei.

Uniunea Europeană ar trebui să acționeze rapid deoarece diferite regiuni se confruntă cu secetă, inundații sau ambele, a spus Weiss.

„Dacă putem înțelege mai bine acest lucru, putem crește posibilitatea ca afacerile europene să dezvolte tehnologii orizontale, fie că sunt servicii sau produse, care pot fi exportate. Pentru că problemele cu care ne confruntăm în UE sunt și aceleași probleme întâlnite în alte părți ale lumii,” a adăugat Weiss.

În timp ce problema calității apei a fost bine abordată prin politica europeană, tema cantității apei devine tot mai importantă și provocatoare, a declarat directorul executiv al Water Europe, Durk Krol, pentru Euractiv.

Asociația multi-stakeholder, înființată inițial de Comisia Europeană și care reprezintă astăzi întregul lanț valoric al apei, observă că, deși problema apei era relevantă în mod tradițional mai mult pentru țările din sudul Europei, statele membre din nord încep să fie și ele afectate de probleme legate de apă.

„Observăm că UE dorește să facă tranziția către o economie pe bază de hidrogen. Dar pentru un kilogram de hidrogen, este nevoie de nouă kilograme de apă ultra-pură,” a explicat Krol.

Centrele de date și semiconductorii consumă enorm de multă apă

Pe măsură ce Europa face tranziția către o economie digitală, Krol a adăugat că un centru de date de un megawatt necesită aproximativ 25 de milioane de litri de apă doar pentru sistemul său de răcire.

Un raport recent, comandat de Water Europe, a subliniat și faptul că UE produce 3 milioane de plăcuțe de semiconductori pe lună, ceea ce consumă 45 de milioane de metri cubi de apă dulce pe lună.

Raportul a evidențiat că problemele legate de calitatea apei pot perturba lanțul de aprovizionare cu cipuri, ducând la penurii și creșteri de prețuri.

Krol a spus că la nivel politic, problema apei este rar discutată ca un subiect de sine stătător și este de obicei asociată cu politicile de mediu și agricultură.

Acest lucru face ca subiectul apei să fie „slab” din punct de vedere politic, crede el, ceea ce a determinat Water Europe să solicite Comisiei Europene să dezvolte o strategie pentru apă și să o pună într-o ierarhie organizațională adecvată.

Apa e vitală, dar fără un ROI bun, e degeaba

Potrivit lui Krol, este nevoie de mai mult pentru a întări investițiile în sectorul apei, pe care îl descrie ca fiind foarte fragmentat, ceea ce reprezintă o problemă pentru investitori, deoarece rentabilitatea investiției poate dura destul de mult timp până să se materializeze.

Krol a subliniat că o criză a apei ar putea avea un impact asupra economiei globale cu o magnitudine egală cu 10% din PIB-ul global.

Cu toate acestea, dacă Europa ar investi 0,5% din PIB-ul său astăzi, ar putea evita aceste repercusiuni în viitor, a spus Krol.

Însă, deși Europa investește mult în cercetare și inovare, tranziția de la utilizarea acestor rezultate la implementarea lor pe piață este încă deficitară, a declarat Andrea Rubini, directorul de operațiuni Water Europe pentru Euractiv.

Pe tema datelor, ridicată de companiile de tehnologie a apei, Rubini a spus că există o lipsă de coerență în colectarea datelor din diferite state membre ale UE.

Lipsa apei poate duce la erorarea democrației

„Implementarea tehnologiilor de monitorizare și modelare este încă în urmă în multe state membre, iar digitalizarea sectorului este mult prea lentă,” au spus companiile de tehnologie a apei.

Acestea au cerut UE să finanțeze digitalizarea sectorului apei, să accelereze implementarea legislației existente privind apa la nivel național și să ajute la abordarea deficitului de competențe din acest sector.

Companiile au declarat că gestionarea și analiza datelor sunt esențiale pentru a informa deciziile privind poluarea, prevenirea scurgerilor și alocarea drepturilor de apă.

Dacă nu se face nimic pentru a ușura provocările legate de apă ale Europei în următorii 15 ani, aceasta ar putea fi una dintre cauzele care ar duce la declinul democrației, a spus fostul europarlamentar Weiss.

„Pentru că vom vedea că lipsa apei ne va face să ne luptăm unii cu alții. Cine va plăti pentru apa curată? Și cine primește apa înaintea celorlalți? Fermierii sau industriile energofage, sau cetățenii? Deci, și democrația este parte din joc atunci când vine vorba de apă,” a spus Weiss.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...