Programul naţional “Securitate Cibernetică. Iniţiere pentru Seniori”, lansat de ICI Bucureşti și Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

La sediul ICI Bucureşti a avut loc Conferinţa de Presă privind lansarea oficială a programului naţional “Securitate Cibernetică. Iniţiere pentru Seniori”, un proiect iniţiat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă şi derulat în parteneriat cu – ICI Bucureşti şi cu ACRONIS – software de protecţie cibernetică şi protective a datelor.

Invitaţi speciali au fost Alexandra Dobre, Preşedinta Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Adrian Victor Vevera, Director General ICI Bucureşti, Radu Antohi, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Silvia Filip, Sales Manager Europe ACRONIS.

Au fost prezenţi peste 100 de membri ai Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă care au aflat despre cât de important este pentru vârstnici să se bucure de beneficiile tehnologiei moderne şi că vor dobândi cunoştinţele necesare pentru a evita riscurile inerente de tipul Phishing, Cyber-Bullying, Accesul la Datele Personale sau Exploatarea unor Breşe de Securitate Cibernetică.

“La ora actuală, aproape oricine poate accesa în mediul online ştirile zilei, poate consulta diverse site-uri, poate accesa şi viziona diverse programe şi emisiuni, îşi poate gestiona contul bancare şi achita diverse facturi; seniorii noştri folosesc foarte bine reţelele de socializare şi comunică şi prin e-mail, şi toate acestea cu eforturi minime. Dar, pentru protecţia lor, trebuie adoptate măsuri de securitate cibernetică” – a spus Alexandra Dobre.

“Statisticile din România privind tentativele de phishing şi numărul crescut al păgubiţilor sunt îngrijorătoare, mai ales în rândul vârstnicilor; acestea au ca scop obţinerea datelor bancare sau accesul la conturile bancare şi la conturile de social media, la conturile create pentru magazinele online, firmele de curierat sau la email personal. Şi, pentru a nu mai fi ţinte sigure şi victime ale atacatorilor cibernetici, seniorii trebuie să înveţe care sunt, de exemplu, principalele ameninţări cibernetice şi modalităţile prin se pot recunoaşte semnele unei tentative de atac în mediul online. Aceste cursuri, cu sesiuni de instruire dedicate, au ca scop securitatea cibernetică şi prevenirea fraudelor online, dar recunoaşterea şi evitarea atacurilor cibernetice prin educarea seniorilor privind cunoaşterea metodele de protecţie”.

“Prin acest program naţional, cu aportul specialiştilor şi experţilor noştri, seniorii vor putea să dobândească minime cunoştinţe tehnice despre folosirea unor parole puternice, despre cum pot actualiza software-ului şi configura, de exemplu, setările de confidenţialitate pe reţelele de socializare. Protecţia datelor personale şi metodele de protecţie a identităţii în online sunt esenţiale” – a menţionat Adrian Victor Vevera, Director General ICI Bucureşti.

“Totodată vor învăţa cum să îşi protejeze dispozitivele – telefoane, calculatoare, tabletele, laptop-urile – împotriva celor mai frecvente pericole cibernetice şi vor beneficia de aportul şi implicarea specialiştilor şi a experţilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică din Bucureşti care împlineşte anul acesta 54 de ani şi care reprezintă cel mai important institut din domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării în tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor din România. Deci suntem o garanţie a implicării, parteneriatului şi colaborării foarte bune pe care le avem cu Asociaţia Institutul pentru Îmbătrânire Activă, iar rolul nostru este să îi ajutăm pe membrii acesteia pentru a-şi asigura ei înşişi securitatea cibernetică, esenţială în ziua de azi”.

Invitat special la acest eveniment, Radu Antohi, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a subliniat importanţa acestui proiect într-o lume aflată în continuă mişcare şi schimbare, şi în care să li se ofere şi persoanelor vârstnice oportunitatea de a învăţa cât mai mult în contextul de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire activă: “Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră astăzi la lansarea campaniei naţionale de iniţiere în securitate cibernetică pentru seniori, un proiect esenţial pentru siguranţa şi bunăstarea generaţiei mai în vârstă a societăţii noastre. Astăzi, trăim într-o lume digitalizată, în care internetul şi tehnologia au devenit indispensabile în activităţile noastre zilnice. De la plata facturilor, comunicarea cu familia şi prietenii, până la accesarea serviciilor medicale, tot mai multe servicii sunt disponibile online. Însă, odată cu aceste oportunităţi, apar şi riscuri, iar persoanele vârstnice sunt uneori vulnerabile în faţa pericolelor cibernetice. De aceea, acest proiect este o prioritate pentru noi. Prin această campanie, ne propunem să îi sprijinim pe seniorii din toată ţara să navigheze în spaţiul digital în siguranţă, informându-i despre principalele riscuri şi oferindu-le resurse pentru a se proteja. Ne-am propus să colaborăm cu specialişti în securitate cibernetică, ONG-uri, şi autorităţi locale pentru a organiza sesiuni de instruire în fiecare judeţ, astfel încât seniorii să aibă acces facil la aceste informaţii. Totodată, vom lansa o platformă online dedicată, unde vor putea găsi materiale educaţionale adaptate nevoilor lor, uşor de înţeles şi aplicabile. Această campanie demonstrează angajamentul nostru de a crea o societate mai sigură şi mai incluzivă. Îi invităm pe toţi să sprijine acest demers şi să contribuie la crearea unui mediu digital prietenos şi sigur pentru seniorii noştri. Vă mulţumesc şi vă asigur că Guvernul va continua să susţină astfel de iniţiative care promovează nu doar siguranţa, ci şi o calitate mai bună a vieţii pentru toţi cetăţeni”.

“O felicit pe Alexandra Dobre pentru această inţiativă pe care o consider deja un proiect de suflet, mai ales că este dedicat seniorilor, o categorie extrem de vulnerabilă din acest punct de vedere. De aceea ne dorim să îi ajutăm pentru a reuşi să se descurce în mediul online şi mai ales să nu devină victime sigure din punctul de vedere al securităţii cibernetice, în timp ce tehnologia ne cucereşte şi ne face dependenţi de comunicare, accesul la informaţii, comerţul online, plata facturilor şi multe alte servicii fără de care mulţi dintre noi nu ne mai concepem existenţa!” – a menţionat Silvia Filip, Director de Vânzări ACRONIS.

andrei.nistor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...