CCIA: UE trebuie să ia măsuri urgente pentru a stimula competitivitatea și inovația în domeniul tehnologic

În contextul în care Parlamentul European a început audierile esențiale pentru Comisia Europeană 2024-2029, Asociația Industriei de Calculatoare și Comunicații din Europa (CCIA Europe) solicită legiuitorilor europeni să pună competitivitatea în centrul politicii digitale, făcând referire la rapoarte care recomandă o pauză temporară în adoptarea noilor legi tehnologice.

Această apel vine în contextul îngrijorărilor crescânde cu privire la viitorul digital al Europei, așa cum este evidențiat în raportul privind competitivitatea al lui Mario Draghi și în alte studii care subliniază efectele dăunătoare ale suprareglementării, care se preconizează că vor juca un rol central în audierile actuale.

Draghi a lansat un avertisment clar: legislația digitală excesivă a UE riscă să sufoce inovația și să dăuneze competitivității Europei, într-un moment în care competiția globală se intensifică.

„Ne aflăm într-un moment critic pentru economia digitală a UE. Suprareglementarea sufocă inovația și subminează poziția Europei pe piața globală. Din 2019, au fost adoptate peste 70 de legi ale UE referitoare la sectorul digital, forțând companiile – indiferent de dimensiunea lor – să cheltuiască mai mult pe conformitate decât pe inovație,” a declarat Daniel Friedlaender, Vicepreședinte și Șef al CCIA Europe.

Guvernele naționale și companiile se luptă deja să se adapteze noilor reguli tehnologice ale UE.

Un studiu recent realizat de J. Scott Marcus și Maria Alessandra Rossi pentru Institutul Universitar European (EUI) întărește acest mesaj.

Autorii subliniază că „legiuitorii UE ar trebui să încetinească ritmul adoptării noilor legi pentru câțiva ani, pentru a oferi firmelor și statelor membre timp să se adapteze implementării legislației tehnologice adoptate în mandatul legislativ anterior.”

CCIA Europe a dezvoltat un Plan pentru Inovația Digitală, cu recomandări specifice pentru a proteja avantajul digital al UE.

Un punct central al acestuia este necesitatea de a oferi guvernelor și sectorului digital suficient spațiu pentru a respira.

De asemenea, procesul legislativ al UE necesită mai multă supraveghere, deoarece noi concepte sunt adesea introduse în ultimul moment, fără o evaluare adecvată, ceea ce duce frecvent la reglementări care nu funcționează în practică.

Așa cum propunerea inițială a Comisiei trebuie să fie bazată pe dovezi, la fel trebuie să fie și modificările fundamentale introduse ulterior de Parlament sau statele membre, așa cum clarifică noul Ghid pentru o reglementare eficientă a tehnologiilor în UE.

CCIA Europe îndeamnă factorii de decizie politică să profite de acest moment crucial pentru a regândi abordarea Europei față de reglementarea sectorului tehnologic.

„Mesajul nostru pentru deputații europeni și viitorii comisari nu ar putea fi mai clar: Europa are nevoie de politici mai inteligente și mai bine țintite, care să permită firmelor tehnologice să inoveze fără a fi împovărate de o reglementare inutilă,” a adăugat Friedlaender.

CCIA Europe este o asociație internațională non-profit care reprezintă o gamă largă de companii din domeniul comunicațiilor și tehnologiei.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...