Factorii de decizie și liderii de afaceri europeni trebuie să privească dincolo de modelele lingvistice mari (LLM-uri), potrivit unui studiu realizat de McKinsey. Adoptarea unei abordări holistice pentru a valorifica pe deplin potențialul IA generative (gen AI) ar putea crește productivitatea muncii în Europa cu până la 3% anual până în 2030.
În ceea ce privește adopția, organizațiile europene sunt cu 45–70% în urmă față de cele din SUA.
Totuși, aici se află mare parte din potențialul economic al IA generative, având în vedere că tehnologia este încă în faze incipiente, iar multe dintre beneficiile de productivitate nu au fost încă valorificate, fereastra de oportunitate pentru Europa rămânând deschisă.
Pentru a facilita adoptarea AI generative, liderii europeni ar putea lua în considerare următoarele acțiuni
Recalificarea și dezvoltarea competențelor forței de muncă. Conform studiului, pentru a valorifica pe deplin beneficiile productivității generate de IA, Europa ar trebui să dubleze ritmul actual de tranziție a locurilor de muncă, de la 0,4% anual (observat în perioada 2016–2019) la 0,8% până în 2030.
Acest lucru ar putea necesita recalificarea a 12 milioane de lucrători, aproximativ 6,5% din forța de muncă actuală a Europei. De asemenea, până în 2030, se estimează o creștere cu 25% a cererii pentru competențe tehnologice, în timp ce cererea pentru competențele cognitive de bază ar putea scădea cu 14%.
Decidenții politici ar putea direcționa studenții și angajații către programe care îi pregătesc pentru locurile de muncă cu cerere ridicată și ar putea stimula parteneriatele dintre universități și companii, asigurându-se că sunt oferite programe de pregătire pentru recalificare și dezvoltare.
Atragerea și păstrarea talentelor în domeniul IA. Europa are aproximativ 120.000 de profesioniști în IA, puțin mai mult decât SUA (112.000 în 2023).
Cu toate acestea, doar 14% dintre cercetătorii AI de top continuă să lucreze în Europa.
Diferențele de salarizare sunt un factor important: în 2023, salariile pentru dezvoltatorii de software din SUA au fost de două până la patru ori mai mari decât în Europa.
Pentru a contracara acest fenomen, factorii de decizie ar putea implementa stimulente pentru a face Europa mai atractivă pentru talentele de top (cum ar fi prime, scutiri de taxe pentru talentele de top care se întorc sau vin în regiune, sprijin pentru instituțiile de cercetare și laboratoare private și granturi publice).
Totodată, liderii din afaceri ar putea să se concentreze pe dezvoltarea competențelor angajaților în utilizarea IA generative.
Adoptarea completă a IA generative prin transformare de la un capăt la altul. Cercetările arată că 90% dintre proiectele IA sunt blocate în faza de experimentare.
Companiile de succes se concentrează pe transformarea completă a câtorva domenii critice de afaceri, precum inovația, cercetarea și dezvoltarea, logistica și aprovizionarea, maximizând astfel valoarea IA.
Pentru a debloca întregul potențial al IA generative, companiile trebuie să își îmbunătățească modelul de operare, integrând afacerile, tehnologia și operațiunile într-o structură unitară de inovație.
Cercetările recente arată că opt din zece companii europene nu înțeleg pe deplin obligațiile introduse de Legea UE privind IA, iar 70% consideră că acestea sunt complexe.
De exemplu, Meta a oprit recent lansarea modelului său multimodal în UE din cauza incertitudinii legate de mediul de reglementare. Pentru a evita pierderea competitivității, liderii europeni ar putea oferi clarificări și sprijin pentru a asigura accesul companiilor la cele mai performante modele IA disponibile global.
Care este strategia corectă pentru crearea AI Generative în Europa?
În ceea ce privește dezvoltarea IA generative, studiul susține că o strategie de succes în toate segmentele nu este realistă pentru Europa. O abordare diferențiată, bazată pe punctele forte actuale, este esențială pentru a menține relevanța regiunii.
Un posibil pas ar fi creșterea investițiilor. În 2023, investițiile private din SUA în IA au ajuns la 67 miliarde de dolari, comparativ cu doar 11 miliarde de dolari în Europa.
Discrepanța este și mai evidentă în cazul investițiilor în IA generativă: 23 miliarde de dolari în SUA, față de mai puțin de 2 miliarde de dolari în Europa.
Pentru a reduce acest decalaj, factorii de decizie europeni ar putea considera o creștere a investițiilor publice și a mecanismelor de achiziție pentru inovații pre-comerciale la nivelul UE, utilizând fonduri existente, precum InvestEU, cu scopul de a aloca 0,1% din PIB-ul european anual pentru infrastructura IA generativă.
Creșterea capitalului privat ar putea fi, de asemenea, stimulată prin majorarea alocărilor de capital de risc de către fondurile de pensii și asigurători, ceea ce ar necesita consolidarea fondurilor și modificări de reglementare pentru a permite schimbarea acestor alocări.
De asemenea, Europa are o cotă de piață neglijabilă în proiectarea și fabricarea cipurilor pentru IA.
Primul pas pentru a aborda această problemă ar putea fi atragerea mai multor centre de cercetare și dezvoltare în regiune.
Un alt pas ar fi investițiile în domenii promițătoare de proiectare a semiconductorilor, cum ar fi cipurile analogice, neuromorfe, optice și pentru calcul cuantic.
De asemenea, factorii de decizie din Europa ar putea lua măsuri pentru a atrage capacități avansate de producție a semiconductorilor în regiune, oferind stimulente financiare și procese rapide de autorizare.
Legea Europeană a Cipurilor, semnată în 2023, cu un angajament de finanțare de peste 40 miliarde de euro reprezintă un pas important în întărirea industriei de semiconductori a Europei.
În 2024, reprezentanții start-upului francez Mistral AI au semnalat lipsa capacității de găzduire și calcul în Europa pentru a dezvolta și scala IA.
În 2023, Europa găzduia doar 18% din capacitatea globală a centrelor de date, comparativ cu 37% în SUA.
Pentru a egaliza condițiile, factorii de decizie ai UE ar putea explora modalități de a face Europa mai competitivă în găzduirea facilităților cloud pe continent.
Acest lucru ar putea include stimulente țintite și sprijin pentru a crește mixul de companii locale și jucători globali, precum și modernizarea infrastructurii energetice.
Alt posibil pas ar putea fi dezvoltarea de modele și aplicații IA adaptate specificităților locale. Modelele de limbaj mare (LLM) sunt în prezent antrenate predominant pe date în limba engleză.
Cu toate acestea, Europa este o piață diversă, cu multiple limbi și culturi. Prin utilizarea datelor specifice regiunii, jucătorii locali pot crea modele și aplicații adaptate nevoilor specifice ale pieței europene. Expertiza locală oferă, de asemenea, un avantaj semnificativ în navigarea specificităților reglementărilor UE.
Capacitatea energetică pentru AI generativă în Europa
Pe tema energiei, IA generativă este așteptată să accelereze cererea de energie a centrelor de date, putând ajunge la mai mult de 5% din consumul total de energie electrică al Europei până în 2030. Fără prețuri competitive la electricitate, este mai puțin probabil ca centrele de date europene să găzduiască aplicațiile și serviciile IA generative.
În privința energiei necesare IA generative, factorii de decizie din UE pot urmări asigurarea unei alimentări suficiente și accesibile pentru centrele de date, păstrând totodată angajamentul Europei față de obiectivele de decarbonizare bazate pe schimbările climatice.
Abordarea acestor provocări impune luarea în considerare a variațiilor locale în cererea și oferta de energie, cum ar fi prezența industriilor energointensive și nivelurile de independență energetică.
Pe lângă extinderea infrastructurii de energie cu emisii reduse de carbon și simplificarea procesului de autorizare, Europa ar putea explora și redesenarea pieței de energie, eventual mutualizând achizițiile de electricitate printr-o agenție unică la nivelul UE sau prin agenții de reglementare.
Totodată, ar putea fi stabilite piețe separate pentru resurse cu cost marginal zero (eolian și solar) și resurse cu cost marginal.
Europa se află la o răscruce în ceea ce privește IA generativă. Având în vedere noutatea tehnologiei, cursa pentru adoptarea ei rapidă rămâne deschisă.
Europa dispune de numeroase oportunități de a-și consolida pozițiile în lanțul valoric, asigurându-se totodată că dezvoltarea IA generative respectă considerațiile etice.
Liderii europeni pot conta pe fundamentele economice solide ale continentului pentru a-și ridica ambițiile în domeniul IA generative.
Europa se bucură de o piață vastă de 500 de milioane de locuitori, un ecosistem industrial puternic, care include companii de top la nivel mondial, un fond de talente de clasă mondială și un avantaj în producerea de energie regenerabilă.
Aceste elemente oferă o bază solidă pentru construirea unei infrastructuri de IA și pentru a transforma o poziție puternică în prezent într-un rol de lider în viitor.