Codul UE împotriva dezinformării va fi finalizat până în ianuarie 2025

Codul de bune practici împotriva dezinformării, creat de UE în 2022, va fi transformat până în luna ianuarie a anului viitor într-un set de reguli oficiale în cadrul Actului pentru Servicii Digitale (DSA), potrivit autorității de reglementare a mass-media din Irlanda.

Codul de bune practici împotriva dezinformării din 2022, semnat până în prezent de 44 de companii, inclusiv Google, Meta și TikTok, stabilește o gamă largă de angajamente și măsuri voluntare pentru a combate dezinformarea online, cum ar fi transparența publicității politice și cooperarea în timpul alegerilor.

Paul Gordon, director adjunct la Coimisiúin na Meán, coordonatorul irlandez al serviciilor digitale, a declarat în cadrul unei conferințe la Bruxelles săptămâna aceasta că se lucrează în prezent la conversia actualului cod de bune practici într-un cod oficial.

„Pentru platforme, ar trebui să conducă la o implicare mai semnificativă, nu ar trebui să fie doar un exercițiu de bifare a căsuțelor (dintr-un formular),” a spus Gordon.

Procesul ar trebui să fie finalizat până în ianuarie 2025, a adăugat acesta.

DSA se aplică tuturor platformelor din februarie anul acesta și le oblige să implementeze măsuri de moderare a conținutului. Cele mai mari platforme online – în total 25 până în prezent – se confruntă cu reguli mai stricte.

Codul le va permite semnatarilor să demonstreze conformitatea cu obligațiile DSA de atenuare a riscurilor legate de dezinformare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acest cod „își propune să fie recunoscut ca un ‘Cod de Conduită’ în cadrul DSA, devenind parte din cadrul de co-reglementare al DSA pentru semnatarii care sunt Platforme Online Foarte Mari,” a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia și Consiliul European pentru Servicii Digitale (EBDS), care reunește autoritățile naționale de reglementare, evaluează dacă aceste coduri de conduită îndeplinesc obiectivele DSA.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img