Intenția Europei de a reforma regulile după care au loc fuziunile companiilor pentru a crea mai mulți „campioni” corporativi este o abordare greșită în încercarea de a face față rivalilor din SUA și China și este posibil să aibă efecte negative, avertizează unii oficiali europeni în domeniul concurenței.
Presiunea de a modifica politica de fuziuni a crescut în ultimul an, mai ales că Germania și Franța au solicitat reguli care să permită extinderea companiilor aeriene și de telecomunicații.
Rapoartele foștilor premieri italieni Enrico Letta și Mario Draghi au subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării în telecomunicații și a dezvoltării de companii mai mari pentru a face economia europeană mai eficientă și mai rezistentă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut candidatei sale pentru funcția de comisar pentru concurență, Teresa Ribera, să dezvolte o politică de concurență „mai favorabilă extinderii companiilor pe piețele globale”.
Dar nu toată lumea crede că lucrurile merg în direcția bună.
„Sincer, când vorbim despre politica de fuziune, câte cazuri cunoașteți care ar fi împiedicat extinderea companiilor?” a spus Andreas Mundt, principalul responsabil antitrust din Germania.
Benoît Cœuré, șeful autorității de concurență din Franța, a declarat că o consolidare a firmelor din telecomunicații la nivel european ar putea fi necesară, dar că problema de bază este fragmentarea reglementărilor la nivel național.
„Nu este deloc clar că prioritatea ar trebui să fie relaxarea regulilor de concurență. Ar trebui mai întâi să lucrăm la eliminarea fragmentării reglementărilor, și apoi problema fuziunilor se va rezolva de la sine,” a declarat el.
Domeniul dreptului concurenței resimte încă efectele veto-ului Comisiei Europene din 2019 împotriva unui acord franco-german pentru crearea unui campion feroviar capabil să facă față unui potențial rival chinez.
Politicienii din Paris și Berlin au criticat vehement decizia comisarului pentru concurență, Margrethe Vestager, de a bloca acordul, cerând modificări pentru a permite crearea de viitori campioni europeni.
Argumentul general al oficialilor europeni în domeniul concurenței este că uriașii corporativi pot dăuna economiei europene, deoarece se bucură de o putere excesivă pe piață și devin ineficienți, percepând prețuri mai mari consumatorilor și IMM-urilor care le furnizează produse, din cauza lipsei de concurență.