Uniunea Europeană (UE) lucrează la un nou program de sprijin pentru dezvoltare destinat companiilor care lucrează la tehnologii critice, precum microcipurile și tehnologia cuantică. Noul program, care urmează să fie aprobat la începutul acestei săptămâni, propune un buget de 300 milioane de euro pentru anul viitor.
Bugetul total pentru următorii trei ani — până la finalul perioadei de aplicare a bugetului actual al UE — se ridică la 900 de milioane de euro.
Cu acest fond, CE urmărește să descurajeze companiile de tehnologie din UE să acceseze fonduri din afara Uniunii atunci când doresc să își extindă semnificativ operațiunile după lansarea inițială.
UE vrea să își trateze dependența de tehnologiile altora
De exemplu, Statele Unite au fonduri mult mai mari pentru sprijinirea dezvoltării companiilor decât Europa.
Această situație a făcut ca UE să devină dependentă de alte regiuni, cum ar fi SUA și China, pentru tehnologii precum microcipurile și serviciile de cloud.
Viitorul șef pe tehnologie al UE, Henna Virkkunen din Finlanda, are ca misiune restabilirea „suveranității” tehnologice a Uniunii.
Însă, chiar înainte de a prelua funcția, executivul UE mobilizează deja fonduri pentru a evita ca firmele strategice din domeniul tehnologiei să fie preluate de companii străine.
În cadrul noului program, companiile eligibile pot aplica pentru o investiție de capital cuprinsă între 10 și 30 de milioane de euro, oferind Bruxelles-ului un rol de coproprietar efectiv al acestor companii.
Fondul este destinat să sprijine companiile care activează în domeniul tehnologiei, al tehnologiei curate sau al biotehnologiei și care au deja finanțare.
Companiile ar trebui, de asemenea, să poată demonstra interesul altor investitori privați pentru a participa la runda de finanțare.
Contribuția Bruxelles-ului este, de asemenea, minoritară în cadrul rundei de finanțare: suma totală ar trebui să fie de trei până la cinci ori mai mare decât investiția UE.
Pentru anul viitor, UE se va concentra în mod special pe companiile din domeniul microcipurilor și tehnologiei cuantice.
Tot mai multe fonduri de la UE
Noul fond de dezvoltare se alătură unui program deja existent al Bruxelles-ului, numit „Fondul Consiliului European pentru Inovare,” care permite investiții de capital de până la 15 milioane de euro.
În programul pentru următorul mandat, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis extinderea și mai mare a EIC.
Companiile care au beneficiat de sprijinul Bruxelles-ului în cadrul programului anterior — cum ar fi SiPearl, un designer francez de cipuri — ar putea acum solicita o nouă investiție.
În urmă cu doar două săptămâni, un grup de experți ai Comisiei a tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea slabă a UE de a sprijini dezvoltarea tehnologică.
„UE este comparativ mai slabă decât SUA și China în ceea ce privește adoptarea, comercializarea și dezvoltarea noilor tehnologii,” a scris grupul de experți.
Alte rapoarte, precum cele elaborate de foștii prim-miniștri italieni Enrico Letta și Mario Draghi, au semnalat de asemenea accesul redus al startup-urilor la finanțare.