România, a 48-a în lume în funcție de capacitatea de inovare, și a 30-a în Europa

România s-a clasat anul trecut pe locul al 48-lea dintre cele 133 de economii incluse în Indicele Global al Inovației (GII) 2024, care evaluează economiile lumii în funcție de capacitățile lor de inovație. În Europa, România s-a situat a 30-a, din 39 de state.

De asemenea, România se clasează pe locul al 41-lea dintre cele 51 de economii din grupa statelor cu venituri mari.

Evoluție fluctuantă în ultimii cinci ani la capitolul inovare

În 2020, țara s-a situat pe locul al 46-lea, dar în 2021 a coborât pe locul al 48-lea. Anul 2022 a marcat o nouă scădere, România ajungând pe locul al 49-lea.

Totuși, în 2023, s-a înregistrat o ușoară recuperare, poziția urcând pe locul al 47-lea, pentru ca în anul curent să ajungă pe poziția a 48-a.

În ceea ce privește componentele care contribuie la acest indice, România a ocupat locul al 51-lea pentru inputurile de inovație și 46 pentru outputurile de inovație în 2020.

În 2021, România a fost pe locul al 54-lea în zona de inputuri și pe locul al 50-lea pentru outputuri.

2000-Global-Innovation-Index-2024_WEB2

Anul 2022 a adus o scădere semnificativă în ambele categorii, cu locul al 56-lea pentru inputuri și al 43-lea pentru outputuri.

În 2023, România a înregistrat îmbunătățiri, atingând pe locul al 55-lea pentru inputuri și al 47-lea pentru outputuri.

Însă, în 2024, țara s-a confruntat cu o altă scădere, ajungând pe locurile al 57-lea pentru inputuri și al 45-lea pentru outputuri.

Inputurile de inovație se referă la investițiile în cercetare și dezvoltare (R&D), calificarea și competențele forței de muncă, inclusiv nivelul de educație și formare în domenii relevante pentru inovație, cum ar fi științele, ingineria și tehnologia, infrastructura (laboratoare, centre de cercetare, unități de producție și tehnologia informației) și cadrele legislative și politicile guvernamentale care sprijină inovația, inclusiv stimulente fiscale.

Outputurile de inovație se referă la rezultatele și produsele generate prin procesul de inovație într-o economie sau într-o organizație. Printre principalele componente ale outputurilor de inovație se numără crearea de produse și servicii noi, dezvoltarea de soluții tehnologice inovatoare, numărul de brevete obținute pentru inovații și inovațiile în procesele de producție.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...