ICI București oferă soluții de securitate cibernetică pentru spitale care nu își permit o echipă de IT specializată, prin servicii de identificare a vulnerabilităților, detectare a atacurilor și blocare a zonelor compromise, a declarat Marilena Ianculescu, șefa Departamentului “Comunicații, Aplicații și Sisteme Digitale” din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București.
“Institutul dispune deja de două departamente dedicate soluțiilor de securitate cibernetică și protecției infrastructurilor critice. Soluțiile sunt dezvoltate astfel încât să fie adaptabile atât pentru spitale, cât și pentru alte instituții. Un exemplu este produsul ICISOC, care oferă servicii prin care spitalele mici, fără resurse pentru o echipă IT internă, pot externaliza această componentă și beneficia de suport în securitatea cibernetică. Printre serviciile oferite se numără identificarea vulnerabilităților, detectarea atacurilor și aplicarea măsurilor de blocare,” a spus Ianculescu.
De asemenea, ICI București se concentrează pe adaptarea la noile amenințări și pe corectarea vulnerabilităților apărute.
Institutul oferă soluții arhitecturale multilayer pentru a gestiona vulnerabilitățile specifice fiecărui nivel.
Pe lângă acestea, ICI organizează cursuri certificate de management al securității informatice, precum și cursuri introductive în securitate cibernetică, accesibile pentru diverse categorii de persoane interesate.
“De peste 30 de ani dezvoltăm sisteme de sănătate digitală și alte aplicații informatice. Recent, ne-am axat pe monitorizarea la distanță, susținând servicii de sănătate personalizate, proactive și preventive”, a precizat Ianculescu.
Aceste servicii implică dispozitive OT și IoT, care sunt vulnerabile și necesită măsuri speciale de securitate.