Florin Drăgan, UPT: AI nu va cauza dispariția locurilor de muncă în următorii 30 de ani

Utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale (AI) va cauza, cu siguranță, dispariția unor locuri de muncă, dar nu în următorii 20-30 de ani. În acest interval, nu va dispărea niciun loc de muncă, inclusiv din cauza lipsei de date necesare pentru antrenarea AI, dar viitorii angajați vor trebui să fie superspecializați în mai multe domenii, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara (UPT) în conferința AGENDA ROMÂNIA 4.0 | Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie organizată de Digitalio.

„Cred că, în următorii 20-30 de ani, nu va dispărea niciun job, ci ele se vor transforma. Viitorii angajați vor trebui, însă, să știe să facă mult mai multe lucruri și să aibă abordări multidisciplinare. Nu va mai funcționa să fii specialist doar într-un singur domeniu”, a spus Drăgan.

Sintagma „inteligență artificială” reprezintă o umbrelă sub care se dezvoltă tot mai multe tehnologii din zona IT.

Totuși, principala problemă în acest moment este lipsa datelor necesare.

În plus, pe măsură ce AI se dezvoltă și devine mai utilizată, este posibil să apară și un deficit de electricitate pentru susținerea acestor activități.

„Din punctul meu de vedere, inteligența artificială este o umbrelă destul de largă. Cred că principala problemă este lipsa datelor. O altă problemă care ar putea să apară în anii următori este legată de energie. Nu o simțim încă, deși situația energiei a explodat anul trecut, dacă nu mă înșel. Totuși, s-ar putea să apară în curând limitări cauzate de necesarul mare de energie pentru AI, iar acest lucru îl vom urmări cum evoluează”, a adăugat rectorul.

Drăgan a menționat că UPT oferă programe de studii și masterate în inginerie, AI, informatică medicală și aplicații medicale. Dintre acestea, cel mai căutat este un masterat în AI.

De asemenea, UPT și-a creat un cloud propriu, finanțat cu fonduri europene, care permite desfășurarea de proiecte pentru parteneri comerciali sau educaționali. Universitatea oferă și un masterat în domeniul cloud computingului, precum și unul pe zona de quantum computing.

Potrivit lui Drăgan, în România există doar două masterate de AI, unul la UPT, realizat în colaborare cu o companie irlandeză, și altul la Politehnica din București.

„În general, în Europa, în afară de țările mari, unde poți găsi cinci-șase astfel de programe, în Europa de Est nu sunt mai mult de unul sau două”, a spus el.

Potrivit lui Drăgan, în domeniul AI există încă prea puține reglementări, iar acest lucru ar putea cauza probleme în viitor, inclusiv de natură politică.

Deși reglementările privind AI sunt insuficiente, politicienii întâmpină dificultăți în adoptarea unor norme mai stricte, deoarece oamenii se tem de AI și robotică.

Această frică este amplificată de algoritmii care influențează percepția publică pe internet.

Cu toate acestea, în ciuda temerilor legate de impactul AI, tehnologia nu ar trebui privită ca o amenințare pentru profesiile inginerești, ci ca o oportunitate care necesită deschidere și adaptare.

„Toată lumea are acces la AI, dar nu există reglementări clare. Suntem într-o situație similară cu cea a internetului de ani buni – un fel de Vest Sălbatic, unde cine scoate primul pistolul câștigă. Avem nevoie urgentă de reglementări. Nu reglementăm pentru că ne este frică, ceea ce va duce și la probleme politice, mai ales în țările mari, unde dezbaterea privind AI a explodat. Problema este că domeniul AI este mult mai vast și complex decât pare la prima vedere”, a explicat Drăgan.

Adrian Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...