Alexandru Rogobete, Ministerul Sănătății: Un nou program, de zeci de milioane de euro, pentru digitalizarea Sănătății

România va beneficia de un nou program de finanțare europeană, în valoare de „câteva zeci de milioane”, pentru dezvoltarea aptitudinilor informatice ale angajaților din sistemul medical, necesare utilizării tehnologiilor din Cloudul Guvernamental, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la conferința AGENDA ROMÂNIA 4.0 | Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie organizată de Digitalio.

„Luni am fost la Bruxelles și s-a aprobat un nou program de câteva zeci de milioane pentru dezvoltarea competențelor informatice ale resurselor umane din sănătate pentru utilizarea tehnologiilor pe care le pregătim prin PNRR. În prima fază vor fi alocate 6 milioane de euro pentru 12 luni. De acest program se va ocupa exclusiv Ministerul Sănătății”, a precizat Rogobete.

El a adăugat că, până în prezent, Ministerul Sănătății a atras 12 miliarde de lei pentru toate proiectele de digitalizare, din care 400 milioane de euro sunt dedicate digitalizării a patru componente.

Acest proces de digitalizare cuprinde dosarul electronic al pacientului, prescripția electronică, sistemul PERS al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și o zonă de telemedicină, care va fi interoperabilă cu activitatea de ambulatoriu în special, dar și cu activitatea medicilor de familie.

O altă componentă importantă este digitalizarea instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv toate instituțiile din domeniul sanitar care colaborează fie cu Ministerul Sănătății, fie cu unitățile sanitare, dar și direcțiile de sănătate publică, serviciile de ambulanță județene, Agenția Națională de Transplant sau INSP.

O altă componentă, poate cea mai importantă, vizează digitalizarea unităților sanitare, pentru care bugetul a fost dublat de la 100 la 220 de milioane de euro, iar beneficiare vor fi 207 spitale din țară, adică mai puțin de jumătate din cele existente la nivel național.

În al patrulea rând, se va crea un sistem național unic de telemedicină care va conecta medicii de familie cu ambulatoriul de specialitate și va interconecta rețele pentru unele patologii critice.

„În acest moment, Ministerul Sănătății nu mai are disponibil niciun euro credit de angajament, deoarece au fost semnate toate contractele pe toate palierele. Prin PNRR, se vor instala numeroase platforme digitale, iar provocarea noastră este să le facem să comunice între ele. Digitalizarea nu înseamnă doar un proces de shopping, ci o transformare profundă. Odată cu instalarea sistemelor digitale, totul se schimbă”, a spus Rogobete.

De asemenea, cardul de sănătate poate funcționa doar în prezența unei platforme digitale funcționale, iar acest aspect este inclus în proiectul de 100 de milioane de euro pentru digitalizarea CNAS, a mai spus secretarul de stat.

Adrian Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...