Uniunea Europeană (UE) ar trebui să își majoreze următorul buget destinat cercetării și inovației la 220 miliarde de euro — mai mult decât dublul sumei actuale — pentru a rămâne competitivă la nivel global, avertizează un grup de experți.
Raportul, comandat de departamentul de cercetare al Comisiei Europene, evaluează cheltuielile UE pentru cercetare și inovare în comparație cu rivalii geopolitici, precum Statele Unite și China.
Greu de crescut
Mai multe investiții în programul Horizon Europe „nu sunt o subvenție sau o cheltuială, ci o investiție în viitorul nostru”, au declarat experții, solicitând dublarea actualei alocări de 95 miliarde de euro pentru următorul program din perioada 2028-2034.
Totuși, obținerea unei astfel de creșteri ar putea fi dificilă, având în vedere presiunile pentru ca bugetul UE de 1,7 trilioane de euro pe șapte ani să acopere și alte priorități, cum ar fi apărarea și dezvoltarea campionilor europeni în industrie.
Raportul, coordonat de fostul ministru portughez al tehnologiei, Manuel Heitor, evidențiază mai multe domenii în care cota de piață a Europei este în scădere sau semnificativ mai mică față de principalii săi competitori, cum ar fi producția de publicații științifice, cererile de brevet sau investițiile publice și private în cercetare și inovare (R&I).
„Comparativ cu SUA, UE nu reușește să scaleze companiile inovatoare noi pentru a deveni giganți globali. În plus, și parțial ca urmare a acestui fapt, UE a dezvoltat dependențe nedorite în anumite tehnologii critice,” se arată în raport.
O cerere similară a fost ignorată
Experții deplâng faptul că factorii de decizie politică nu au dat curs unei cereri similare de creștere a finanțării din 2017, ceea ce a dus la „consecințe negative pentru competitivitatea europeană.”
De asemenea, aceștia au menționat că bugetul actual „a fost direcționat către alte priorități.”
Un exemplu este Actul European al Cipurilor (Chips Act), care a încercat să devieze fonduri de la Horizon pentru a sprijini dezvoltarea capacităților de producție de cipuri în Europa.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va „pune cercetarea și inovația în centrul economiei noastre.”