Săptămâna trecută, au fost monitorizate peste 70 de tranzacții de finanțare în domeniul tehnologic la nivel european, în valoare totală de peste 956 milioane de euro. În niciuna din aceste operațiuni nu a fost implicată vreo firmă din România.
În trimestrul al treilea al anului 2024, companiile de tehnologie europene au strâns în total 11 miliarde de euro în cadrul a 891 de tranzacții.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, această sumă a scăzut cu aproape 60% (28 miliarde de euro strânse în trimestrul al treilea din 2023) și cu aproximativ 50% față de trimestrul al treilea din 2022 (21,1 miliarde de euro).
Primele zece tranzacții
Cele mai importante tranzacții de finanțare au vizat firma britanică Zepz, care a obținut fonduri de 267 milioane de dolari, urmată de GROPYUS din Austria și de Nelly din Germania (fiecare cu câte 100 milioane de euro).
Basecamp Research, o altă firmă din Marea Britanie, a strâns 60 milioane de dolari, în timp ce firma suedeză Voi a colectat 50 milioane de euro.
Compania elvețiană BE WTR a strâns de la investitori 42 milioane de euro, iar xFarm din Italia a obținut fonduri de 36 milioane de euro.
În Franța, Qantev a atras 30 de milioane de euro, firma olandeză LUMICKS a obținut 20 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, iar în Germania, Fifth Wall a investit aproximativ 15 milioane de euro în Purpose Green.
Clasamentul pe țări
Cele mai mari investiții au fost consemnate în Regatul Unit, cu un total de 337,7 milioane de euro.
Pe poziția secundă, dar cu mai puțin de jumătate din suma atrasă de Regatul Unit, s-a clasat Germania, unde au fost înregistrate tranzacții în valoare de 134 milioane de euro.
Poziția a treia a revenit firmelor din Suedia, care au derulat tranzacții de 103,1 milioane de euro.
Austria s-a situat aproape, cu 100,5 milioane de euro, în timp ce Franța a atras investiții de 62,7 milioane de euro.
Elveția a beneficiat de finanțări de 59,6 milioane de euro, iar Italia de 40 de milioane de euro.
Spania a atras 26,8 milioane de euro, urmată de Olanda, cu 25 de milioane de euro, și Belgia, cu 14,3 milioane de euro.