CE lansează propriul instrument AI asemănător ChatGPT

Deși Comisia Europeană (CE) este cunoscută mai degrabă pentru reglementarea instrumentelor de inteligență artificială (IA) decât pentru utilizarea lor, acest lucru s-a schimbat acum. Departamentul IT al CE, DG DIGIT, a lansat un proiect pilot de IA pentru a sprijini personalul în redactarea documentelor oficiale.

Deja, unele dintre sarcinile Comisiei, precum traducerea comunicatelor de presă și a regulamentelor, depind în mare măsură de IA.

Însă GPT@EC (cum se numește noul instrument) este una dintre primele încercări de a implementa un instrument de IA generativă similar cu produsele disponibile pe piață, cum ar fi ChatGPT.

Acest tip de instrument funcționează prin introducerea de instrucțiuni într-o fereastră de chat, după care IA generează textul, imaginile sau videoclipurile solicitate.

Instrumentul va fi disponibil în câteva săptămâni

Philippe Van Damme, director general adjunct al DG DIGIT, a anunțat că instrumentul a fost lansat săptămâna trecută.

El a explicat că acesta ar putea ajuta personalul Comisiei să creeze proiecte de documente, să rezume texte, să facă brainstorming sau chiar să genereze cod software.

Un oficial al Comisiei a confirmat că instrumentul a fost lansat ca proiect pilot și că urmează să fie disponibil pentru întregul personal CE „în următoarele câteva săptămâni.”

Instrumentul este bazat pe un program dezvoltat anterior, numit GPT@JRC, testat în cadrul unității de cercetare științifică a Comisiei, Centrul Comun de Cercetare (JRC).

Personalul CE poate alege dintre mai multe modele IA, inclusiv modelul open-source Llama al Meta și ChatGPT al OpenAI.

De asemenea, se pot atașa documente și solicita rezumate sau pot salva anumite instrucțiuni ca șabloane.

Utilizarea unor instrumente externe ar putea implica riscuri de securitate, mai ales când sunt expuse documente interne. De altfel, după lansarea ChatGPT în 2022, multe companii au implementat politici pentru a gestiona utilizarea instrumentelor de IA generativă de către angajați.

Produs și păstrat în UE

Un oficial al Comisiei a declarat că noul instrument IA este găzduit în centrul de date al Comisiei, respectând regulile corporative și standardele de conformitate.

„Instrumentul este proiectat pentru a menține datele noastre securizate,” a confirmat Van Damme.

Comisia Europeană pregătește această tranziție către IA de cel puțin un an, iar un document esențial a fost publicat în ianuarie anul acesta.

În prezent, Comisia utilizează deja servicii de traducere, rezumare și clasificare automată a documentelor, precum și un instrument pentru navigarea rapidă prin reglementările UE.

Programul GPT@JRC a fost menționat ca punct de plecare pentru testarea și explorarea IA generative în instituțiile europene.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img