Principalele scale-up-uri europene și firmele de capital de risc (VC) solicită politicienilor europeni să creeze o nouă entitate juridică unică, pan-europeană, care să ajute companiile să opereze și să se dezvolte în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Lista companiilor care susțin o astfel de propunere include fondatorii instrumentului de traducere AI DeepL, platforma de planificare a afacerilor Pigment, operatorul de plăți Wise și tehnologiile HR Remote și Personio, precum și partenerii firmelor de VC Seedcamp și Index Ventures.
Într-o scrisoare deschisă, aceștia cer crearea unei entități juridice denumită „EU Inc” sub așa-numitul regim 28 — care ar permite startup-urilor să urmeze un set de reguli de afaceri pan-europene care să se aplice în întreg blocul.
„În lumea startup-urilor, impulsul este totul. Orice te încetinește nu doar că te încetinește – te ucide prin faptul că te împiedică să atingi viteza de evadare”, spune Andreas Klinger, un investitor la Prototype Capital și unul dintre inițiatorii inițiativei.
De ani de zile, comunitatea startup-urilor europene se plânge că piața de pe continent este foarte fragmentată.
O piață fragmentată
Dacă startup-urile doresc să se dezvolte în UE, trebuie să se adapteze la 27 de regimuri fiscale diferite, coduri comerciale și reguli de angajare.
Pentru investitori, din motive fiscale și legale, este adesea o provocare să sprijine antreprenorii dintr-o altă țară europeană.
Acest lucru, spun antreprenorii, împiedică firmele europene să se dezvolte și face ecosistemul startup-urilor europene mai puțin competitiv decât, de exemplu, cel din SUA.
„Există voință politică. Cred că, în ultimul an, chiar și politicienii europeni s-au trezit la realitatea că suntem în urmă…. Și devine o realitate, chiar și în Bruxelles. Și ecosistemul startup-urilor europene este una dintre forțele care ar putea schimba acest lucru,” adaugă Klinger.
Noua structură, la care țările ar putea opta voluntar, ar ajuta la standardizarea proceselor de investiții, simplificarea operațiunilor transfrontaliere și crearea unui cadru unificat pentru opțiunile de acțiuni pentru angajați.
De asemenea, ar ajuta startup-urile europene să se dezvolte, să atragă mai mult capital și să aibă șanse mai mari de a performa.
„În ciuda talentului, a ambiției globale și a punctelor forte unice ale ecosistemului startup-urilor europene, este încă absurd de greu să construiești aici. EU Inc este despre eliminarea acestor constrângeri artificiale și despre permiterea startup-urilor noastre să accelereze cu adevărat.”
Grupul din spatele inițiativei speră să strângă cât mai multe semnături înainte ca noua Comisie Europeană să înceapă lucrul, în decembrie.