Vodafone a semnat un acord în valoare de peste un miliard de dolari cu Google, axat pe extinderea accesului la dispozitivele, aplicațiile AI, serviciile de cloud și securitate cibernetică ale gigantului tech în Europa și Africa.
Acordul, care consolidează colaborările existente dintre cele două companii, este semnat pentru o perioadă de zece ani și implică utilizarea celor mai recente produse și platforme AI ale gigantului tech pentru a dezvolta noi servicii pentru clienții Vodafone din 15 țări și 45 de piețe partenere.
CEO-ul Vodafone, Margherita Della Valle, a subliniat că acordul pune „conținut și dispozitive alimentate de AI în mâinile a milioane” de consumatori.
Printre elementele acordului, operatorul intenționează să ofere abonamente la diverse servicii Google, inclusiv YouTube și platforma de stocare Google One, precum și acces la servicii avansate de AI.
Noile produse vor fi disponibile din 2025
Vodafone intenționează să înceapă vânzarea abonamentelor Google One AI Premium, care includ 2TB de stocare și acces la funcțiile AI generative (genAI) ale Google Gemini, în anumite țări în 2025.
Cele două companii plănuiesc, de asemenea, să îmbunătățească serviciul Vodafone TV bazat pe Android, disponibil în prezent în șapte țări.
Aceasta va include adăugarea descoperirii de conținut bazată pe genAI, o integrare îmbunătățită cu YouTube și o „experiență publicitară mai bună” prin utilizarea Google Ad Manager.
Vodafone s-a angajat să ofere cele mai noi smartphone-uri Pixel ale Google și să promoveze ecosistemul Android.
În ceea ce privește extinderea colaborărilor existente în domeniul serviciilor de cloud pentru afaceri, Vodafone va folosi platforma Vertex AI a Google Cloud pentru a „construi, implementa și scala modele de machine learning și aplicații AI alimentate de modelele Google Gemini”.
Scopul este de a simplifica și accelera lansarea de noi produse de către unitățile operatorului.
Vodafone plănuiește, de asemenea, să lanseze un produs de securitate cibernetică în cloud, folosind platforma Security Operations a Google Cloud.
Pe lângă dezvoltarea și vânzarea de produse, acordul include și un angajament de a „promova în comun utilizarea standardelor universale în industrie, în domenii precum siguranța online, dezvoltarea responsabilă a AI, performanța rețelelor și interoperabilitatea, pentru a stimula economiile de scară în eficiența industrială, a crește inovația și a îmbunătăți serviciile publice la scară largă”.